EUROPA U ŠKOLI: 2015 – EUROPSKA GODINA RAZVOJA

Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska u školskoj godini 2014/2015 dvadesetprvi puta organizira Natjecanje Europa u školi na razini Republike Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Na prijedlog Europske komisije, Vijeće Europske unije je uz potporu Europskog parlamenta proglasilo 2015. Europskom godinom razvoja – Europa pomaže – pomažite li Europi?

Mir, demokracija, vladavina prava, gospodarski prosperitet – po svjetskim standardima, to je europsko bogatstvo, čak i ako se često izgubi to iz vida. Očajnički napori tisuća izbjeglica da se domognu Europe, pokazuje kako povlašteno živimo u Europi. Također je jasno da je Europa  odgovorna za ljude i regije u kojima razvitak nije tako dobar. Europska unija je najveći svjetski donator razvojne pomoći. 2015. Europska godina razvoja  postavila je orijentaciju razvojne politike Europske unije u fokus javnosti sa ciljem pokretanja široke rasprave. Odgovornost nije samo u potporama, već je i globalna odgovornost za prirodu, klimu i resurse u održivim konceptima za globalnu trgovinu, poljoprivredu i potrošnju.

62. Europsko natjecanje Europa u školi i 21. Nacionalno natjecanje Europa u školi u Republici Hrvatskoj postavlja zadatak učenicima svih uzrasta (7. do 21. godine starosti) i svim škola da pod motom “Europa pomaže – pomažite li Europi?” ostvarujemo ne samo kreativno već i kritičko razumijevanje europske pomoći za razvoj i europske odgovornosti za svijet.

 Hrvatski nacionalni odbor Natjecanja Europa u školi razradio je teme za nacionalno natjecanje po izričajima i dobnim skupinama. Krajnji rok za prijavu radova na županijska natjecanja i Grad Zagreb je do 1. ožujka 2015. Pristigle radove, komisijski obrađene, molimo pošaljite na Nacionalno natjecanje zaključno do 15. ožujka 2015. Svečanost dodjele nagrada kao i svake godine biti će upriličena u Europskom domu Zagreb u sklopu proslave Dana Europe – 9. svibnja.

 ORGANIZATOR  NATJECANJA – Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/1, 10 000 Zagreb, Hrvatska

 Tel: 01 4813 414 ili Fax: 01 4813 956

e-mail: renata.bacic@europe.hr

DODATAK –  Brošura Natjecanja “Europa u školi 2015”  – Europa u školi 2015