NATJECANJE “EUROPA U ŠKOLI” 2014.g.

Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska u školskoj godini 2013./2014. DVADESETI puta organiziraju Natjecanje Europa u školi na razini Republike Hrvatske, a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Na prijedlog Europske komisije, Vijeće Europske unije je uz potporu Europskog parlamenta proglasilo

2014. Europskom godinom usklađivanja radnog i obiteljskog života

Natjecanje Europa u školi na temu Europske godine usklađivanja radnog i obiteljskog života ima cilj osigurati ravnotežu između rada i obiteljskog života, poboljšati socijalnu integraciju, kvalitetnu zaposlenost koja uključuje usluge skrbi, zadovoljavajuće plaće, sigurnost radnog mjesta i radnih uvjeta.

Ovogodišnje natjecanje Europa u školi namjerava nastaviti provoditi politiku prethodnih tema europskih godina: borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti, volontiranje, aktivno starenje i solidarnosti među generacijama i  godina građana.

Natjecanje Europa u školi na temu Europske godine usklađivanja radnog i obiteljskog života treba  poticati dobru obiteljsku praksu i njezinu provedbu. Više nego ikada treba preispitati kako je organizirano tržište rada i kakve su političke prakse koje pomažu roditeljima koji rade, te svim ženama i muškarcima da uravnoteže rad, obitelj i privatni život.

Ovogodišnji simbol natjecanja je PINGVIN koji predstavlja model brige za djecu i nadilaženje stereotipa o rodnim ulogama i njihovoj jednakosti u radnom i obiteljskom životu.

Hrvatski nacionalni odbor Natjecanja Europa u školi  razradio je teme za nacionalno natjecanje po izričajima i dobnim skupinama. Krajnji rok za prijavu radova na županijska natjecanja i Grad Zagreb je do 1. ožujka 2014. Pristigle radove, komisijski obrađene, primamo na nacionalno natjecanje zaključno do 15. ožujka 2014. Svečanost dodjele nagrada kao i svake godine biti će upriličena u Europskom domu Zagreb u sklopu proslave Dana Europe – 9. svibnja.

 

Europa u školi 2014 – OBJAVA NATJECANJA