EUROPA POSLIJE IZBORA – BUDUĆI IZAZOV I PERSPEKTIVE

 Europski pokret Hrvatska / Europski dom Zagreb i Zaklada Friedrich Ebert u Zagrebu organizirali su dana 04. srpnja 2019. Europsku raspravu pod nazivom

 

Europa poslije izbora
 budući izazovi i perspektive
Na izborima od 23. do 26. svibnja ove godine glasovalo je više od 200 milijuna Europljana. Odaziv birača povisio se sa 42,61 % na 51 % u odnosu na 2014. Europski izbori u svibnju 2019. izravno utječu na naš život jer se ondje odlučivalo na koji će način Europa u nadolazećim godinama pristupiti pitanjima radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija i klimatskih promjena.
Izazovi nisu nova stvar za Europsku uniju. Prije pet godina oni su bili dramatičniji. Europska komisija usmjerila se na deset prioritetnih zadataka i rezultati su vidljivi. Europsko gospodarstvo raste već šest godina zaredom. Kroz Investicijski plan potaknuta su ulaganja i povećano je zapošljavanje. Ali iako bilježimo pozitivne promjene, svijet se promijenio i novi izazovi su pred nama. Ovom raspravom željeli bismo čuti mišljenja stručnjaka, ali isto tako poslati poruku kako bismo se trebali vratiti temeljima i zajedničkim vrijednostima Europske unije.

 
Na Europskoj raspravi sudjelovali su:

  • Nataša Owens, predsjednica Europskog pokreta Hrvatska/ Europskog doma Zagreb, potpredsjednica European Movement International,
  • Türkan Karakurt, direktorica Zaklade Friedrich Ebert u Zagrebu,
  • Željko Trkanjec, glavni urednik portala Euractiv Hrvatska,
  • Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora,
  • Joško Klisović, zastupnik u Hrvatskom saboru.

Moderatorica rasprave bila je Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.
 
Europski pokret Hrvatska i Zaklada Friedrich Ebert u Zagrebu kao ravnopravni partneri organizirali su ovu raspravu budući da se vode zajedničkim vrednotama i ciljevima te su jedne od vodećih nevladinih organizacija za promicanje europskih integracija.