EURO

Jedinstveni europski novac dolazi u sedam apoena novčanica u vrijednosti od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura. Novčanice su potpuno istovjetne u svim zemljama Europske unije. Na prednjoj strani novčanice nalaze se prozori i vrata koji simboliziraju otvorenost europskih zemalja i spremnost na suradnju. Na stražnjoj strani svake novčanice nalazi se most koji simbolizira blisku povezanost i komunikaciju između Europe i ostatka svijeta.
Kovanice eura dolaze u osam apoena, a to su 1 i 2 eura te kovanice od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 centi. Prednja je strana kovanice ista u svim zemljama, a na drugoj su strani istaknuta obilježja pojedinih zemalja prema njihovome vlastitom izboru. Bez obzira na to iz koje zemlje potječu, odnosno kako im izgleda naličje, sve kovanice eura vrijede u svim zemljama EU-a.
Grafički simbol zajedničke europske valute izveden je iz grčkoga slova epsilon i označava prvo slovo riječi Europa, a dvije usporedne linije trebale bi simbolizirati stabilnost jedinstvenoga europskog novca. Logotip eura je žute boje na plavoj pozadini. Službena i međunarodno standardizirana kratica za euro je EUR.
Euro nisu prihvatile Velika Britanija, Danska i Švedska, a on nije automatski postao ni valutom novih 10 članica EU-a.