#EUmit: TTIP donosi korist isključivo velikim multinacionalnim korporacijama

#EUmit: TTIP donosi korist isključivo velikim multinacionalnim korporacijama
Činjenica: Pogrešno.

Cilj TTIP-a je pojednostaviti pravila izvoza za sve poduzetnike u područjima od zajedničkog interesa. Zajednička pravila uklonila bi razlike koje trenutno poduzetnicima stvaraju velike izdatke, posebno malim i srednjim poduzećima – poput boje žice, etiketiranja odjeće ili iznimno dugog perioda čekanja na odobrenje za proizvode koji su već prethodno ispitani u Europi. Carine u SAD-u na europske proizvode kreću se od 6% pa čak do 25%, što čini europske proizvode skupljima i manje konkurentnima na američkom tržištu.

Uspostavom zone slobodne trgovine između EU-a i SAD-a, mali i srednji poduzetnici bi uštedjeli na troškovima poput carine ili promjene sastava proizvoda zbog razlika u propisima te bi se potaknula daljnja trgovina robama.

Mala i srednja poduzeća stvaraju 85% ukupnog broja radnih mjesta, više od ijednog drugog dijela gospodarstva, a malo i srednje poduzetništvo u Europskoj uniji generira gotovo 99% BDP-a Europske unije. Upravo zato je uloga i mišljenje malih i srednjih poduzetnika o TTIP-u Europskoj komisiji izrazito važno, kako bismo omogućili što kvalitetnije preduvjete za izvoz i konkurentnost.

Europska komisija želi osigurati pravila koja će zaštiti europske pružatelje usluga, male i srednje poduzetnike od diskriminacije na američkom tržištu kako bi se jednakopravno mogli natjecati na uzajamnom tržištu i ostvariti gospodarski rast i nove poslovne prilike.