EU: revizionizam prijetnja zajedničkom razumijevanju jedinstvenosti holokausta

BRUXELLES, 23. siječnja 2020. (Hina) – Predsjednici triju europskih institucija objavili su zajedničku izjavu u povodu 75. obljetnice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau u kojem ističu da su revizionizam i neobrazovanost prijetnja zajedničkom razumijevanju jedinstvenosti holokausta.

“Revizionizam i neobrazovanost prijetnja su zajedničkom razumijevanju jedinstvenosti holokausta (hebrejski: Shoah), koje je nužno kako bismo odluku ‘nikad više’ pretočili u konkretne mjere”, stoji u zajedničkoj izjavi predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i Europskog parlamenta Davida Sassolija. Oni sudjeluju na svjetskom forum o holokaustu u Yad Vashemu, zajedno s nizom svjetskih čelnika.
“Holokaust je europska tragedija koja je označila prekretnicu u našoj povijesti i utkana je u DNK Europske unije. Sjećanje na holokaust nije samo po sebi cilj, ono je i jedan od temelja europskih vrijednosti. U središtu je tih vrijednosti ljudskost koju štitimo vladavinom prava, demokracijom i temeljnim pravima”, dodaju čelnici Europskih institucija.
Oni također ističu kako ne mogu promijeniti povijest, ali da smatraju svojom dužnošću da se svrstaju “rame uz rame sa židovskim zajednicama koje se ponovno osjećaju ugroženima diljem Europe, kao nedavno u Halleu u Njemačkoj”.
Dodaju kako je potrebno, s obzirom da se broj preživjelih smanjuje, pronaći nove načine za održanje sjećanja na ono što se dogodilo.
Prije sedamdeset i pet godina savezničke snage oslobodile su nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, čime je okončan najstrašniji zločin u europskoj povijesti, planirano istrebljenje Židova u Europi. Ubijeno je šest milijuna židovske djece, žena i muškaraca te milijuni nevinih ljudi među kojima stotine tisuća Roma koji su progonjeni zbog svoje etničke pripadnosti.