Erdogan: EU treba podržati turski angažman u Libiji

ISTANBUL, 18. siječnja 2020. (Hina/dpa) – Turski predsjednik Tayyip Erdogan upozorio je u subotu Europu da će se suočiti s novim prijetnjama u Libiji ako dopusti da padne “legitimna” libijska vlada koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

“Ako će pasti legitimna libijska vlada Europa će se suočiti s novim problemima i prijetnjama”, napisao je Erdogan u listu Politico i upozorio na opasnost obnove Islamske države i al Kaide te potencijalno ponovno kretanje ilegalnog migrantskog vala prema Europi.

EU ima “povijesnu” dužnost podržati libijsku Vladu nacionalnog jedinstva (GNA)”, napisao je Erdogan i dodao da je mirovna konferencija u Berlinu “vrlo značajan korak” u tom smjeru.

Europa mora poduzeti konkretne korake u Libiji kao “relevantan protagonist u međunarodnoj areni”, poručio je turski čelnik.. No, “s obzirom da Europa nije toliko zainteresirana osigurati vojnu podršku Libiji, očiti je izbor surađivati s Turskom”, ustvrdio je Erdogan.

Turska je s GNA prošle godine potpisala sporazum o vojnoj i sigurnosnoj suradnji koji izaziva proturječja.

“Europa može računati na Tursku, starog prijatelja i vjernog saveznika, u postizanju tog cilja”, napisao je Erdogan.

Libija je podijeljena između libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaje UN, a bazirana je Tripoliju i vlasti maršala Kaleda Haftara.

Erdogan je ovog tjedna objavio da je njegova zemlja počela slati vojnike kao podršku GNA, što je izazvalo eskalaciju napetosti u Libiji.

Njemačka u nedjelju organizira samit posvećen Libiji na kojem će se pokušati naći mirno rješenje za okončanje sukoba u zemlji.