EGSO “objeručke” prihvaća prioritete hrvatskog predsjedanja

ZAGREB, 23. siječnja 2020. (Hina) – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) slaže se prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a jer ih smatra sukladnim s ciljevima Odbora i povezanim s promicanjem snažne Europe blagostanja utemeljene na zajedničkim vrijednostima, priopćeno je u četvrtak.

EGSO-u prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a EGSO-u predstavio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Prioriteti za koje se hrvatsko predsjedništvo EU-a namjerava zalagati, a naročito oni koji se odnose na održivost, koincidiraju s onima koja promiče Europski gospodarski i socijalni odbor, poručio je njegov predsjednik Luca Jahier.

“Pozdravljamo to što je jedan od hrvatskih prioriteta Europa koja se razvija, što se postiže osiguravanjem boljih uvjeta i izgleda za sve europske građane kroz uravnoteženi i održivi rast. Uvjereni smo da Program održivog razvoja mora biti glavni prioritet EU-a u sljedećem desetljeću jer savršeno balansira gospodarsko blagostanje, pitanja povezana s očuvanjem okoliša i društvenu inkluzivnost” rekao je Jahier.

Uz spomenuti, hrvatsko predsjedanje temelji se na još tri prioriteta: Europa koja štiti, Europa koja povezuje i utjecajna Europa.

“Ove prioritete možemo samo objeručke prihvatiti,” rekao je predsjednik Jahier, dodavši kako hrvatska premijera na europskoj pozornici dolazi u važnom trenutku za budućnost EU-a, s obzirom na to da se preklapa s ustoličenjem nove Komisije i posljednjom fazom brexita.

Europa se suočava i s mnogim drugim gorućim problemima kao što su katastrofalne posljedice klimatskih promjena, populizam ili produbljivanje gospodarskih i socijalnih nejednakosti među državama članicama čime bi se mogli ugroziti sami temelji europskog projekta.

“Gotovo nijedna država dosad se nije morala suočiti s takvim izazovima pri preuzimanju predsjedanja”, kazao je Jahier.