Državna tajnica Nikolina Brnjac je po prvi put u ime HR PRES predstavljala Vijeće Europske unije u Europskom parlamentu

Državna tajnica Nikolina Brnjac je od 13.-16. siječnja 2020. godine boravila u Strasbourgu gdje je u svojstvu delegirane dužnosnice Vlade RH za predstavljanje Vijeća Europske unije u Europskom parlamentu (ministre delegue), po prvi puta tijekom hrvatskog predsjedanja sudjelovala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta.

Na prvom ovogodišnjem zasjedanju, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predstavio je program i prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te odgovarao na pitanja zastupnika.

Kao predstavnica Vijeća, državna tajnica Brnjac sudjelovala je u ostalim raspravama na dnevnom redu plenarne sjednice te iznijela stajališta Vijeća EU-a o zaštiti prava građana u okviru procesa povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, Konferenciji o budućnosti Europe,  vladavini prava, sjećanju na Drugi svjetski rat te o mogućim nepravilnostima u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Na marginama plenarne sjednice Europskog parlamenta, državna tajnica je u ime Vijeća potpisala prve zajedničke Odluke Vijeća EU-a i Parlamenta u 2020. godini.