Daruvarski “Zaljubljeni ginko” kandidat za Europsko stablo godine

DARUVAR, 7. veljače 2020. (Hina) – Daruvarski „Zaljubljeni ginko”, muško stablo ginka bilobe staro više od 240 godina, hrvatski je kandidat za Europsko stablo godine.

Kandidaturu na natjecanju Europsko stablo 2020. godine Zaljubljeni ginko dobio je kao predstavnik Republike Hrvatske nakon pobjede na natjecanju za Hrvatsko stablo 2019. godine na koje ga je prijavila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije.

Daruvarsko stablo raskošne krošnje i impresivne visine jedno je od 16 kandidata na prestižnom natjecanju koje se održava od 2011. godine.

Ovogodišnje natjecanje počelo je 1. veljače i traje do kraja mjeseca, a riječ je o javnom glasovanju putem online stranice www.treeoftheyear.org. Za razliku od drugih, to se natjecanje ne usmjerava na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na priču o samim stablima i njihovoj prošlosti te povezanosti s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice i stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi. Pobjednik natjecanja bit će objavljen u Bruxellesu 17. ožujka 2020. godine na svečanoj ceremoniji u povodu obilježavanja desete godišnjice od nastanka natjecanja.

Daruvarsko stablo  drugo najstarije u Europi

Ginko je najstarija vrsta drveća na Zemlji te postoji već više od 200 milijuna godina dok je daruvarsko stablo najveće i najstarije u cijeloj Hrvatskoj, a drugo najstarije u Europi.

Muški primjerak Ginka bilobe Daruvarčani nazivaju Adam. Nalazi se ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića, ima više od 240 godina, a svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo.

U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla Ginka po imenu Eva. Zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti, nastala je priča o zaljubljenom Ginku.

Povodom kandidature za Europsko stablo godine stablo su u petak obišli bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, saborski zastupnik Vladimir Bilek, daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije Spomenka Mlinarić.