60 GODINA RIMSKOG UGOVORA

Europski pokret Hrvatska / Europski dom Zagreb i Zaklada Friedrich – Ebert u  Zagreb organizirali su dana 23. ožujka 2017. Europsku raspravu pod nazivom

 

„60 godina Rimskog ugovora“

 

Ambiciozan put europske integracije započeo je prije 60 godina kada je šest današnjih država članica Europske unije potpisalo ugovore iz Rima. Osim dogovora da će sva neslaganja rješavati za pregovaračkim stolom, tim su potpisima stvoreni uvjeti za ekonomski napredak te zato danas više od 500 milijuna građana živi u miru i u jednom od najuspješnijih gospodarstava svijeta.

Unatoč mnogim izazovima s kojima se suočava Europska unija nepobitno je da smo daleko odmakli od onog dana kada je Ugovor potpisan te imamo mnogo razloga za obilježavanje ovog važnog koraka u povijesti europskog kontinenta. Pred Europskom unijom su najveći izazovi od njenog osnivanja, a trenutno na njenu budućnost svaka od članica gleda drugačije i potrebna je prilagodljivost unutar njih ali i solidarnost prema onim državama koje tek trebaju postati dio velike europske obitelji.

 Na Europskoj raspravi sudjelovali su: gđa Nataša Owens (predsjednica Europskog pokreta Hrvatska/Europskog doma Zagreb i potpredsjednica European Movement Internatiol), gosp. Max Brändle (direktor Zaklade Friedrich Ebert u Zagrebu), gosp. Paul Vandoren (bivši šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj), gđa Zrinka Ujević (pomoćnica ministra vanjskih i europskih poslova), gosp. Joško Klisović (zastupnik u Hrvastkoj saboru), a raspravom je moderirala gđa Senada Šelo Šabić, Institut za razvoj i međunarodne odnose.

Europski pokret Hrvatska i Zaklada Friedrich Ebert u Zagrebu kao ravnopravni partner organiziraju ovu raspravu budući da se vode zajedničkim vrednotama i ciljevima te su jedne od vodećih nevladinih organizacija za promicanje europskih integracija.