Zeleno svjetlo Odbora za pravna pitanja EP-a za troje kandidata za povjerenike

BRUXELLES, 12. studenoga 2019. (Hina) – Francuski kandidat za povjerenika Thierry Breton tijesnom većinom je u utorak dobio prolaz u Odboru za pravna pitanja Europskog parlamenta, dok su mađarski i rumunjski kandidati Oliver Varhelyi i Adina-Ioana Valean glatko prošli.

Odbor za pravna pitanja u utorak je ocjenjivao izjave o financijskim interesima troje kandidata za povjerenike. To je prvi korak koji kandidati moraju proći i preduvjet je za pristupanje saslušanju.

Bretonova izjava je dobila 12 glasova za, a 11 protiv, dok su Varhelyi i Valean prošli bez ijednog glasa protiv.

Prvotni kandidati iz Mađarske i Rumunjske su otpali nakon što im je Odbor za pravna pitanja utvrdio potencijalni sukob interesa.

Sada je otvoren put za saslušanja koja će se održati u četvrtak. Prvi na redu je kandidat za povjerenika za proširenje Mađar Oliver Varhelyi, zatim Rumunjka Adina Ioana Valean, koja je predložena za povjerenicu za promet te Francuz Thierry Breton, kandidat za povjerenika za unutarnje tržište.

Ocjena izjave francuskog kandidata Bretona očekivala se s velikim zanimanjem, budući da je on bio izvršni direktor velike francuske tehnološke tvrtke Atos, u kojem je imao dio dionica vrlo velike vrijednosti.

Prema tranzicijskoj ekipi nove Komisije, Breton je prodao sve svoje dionice i obvezao se da će se isključiti iz svih financijskih odluka u svom budućem resoru u Europskoj komisiji.

Nakon saslušanja, vodstvo Europskog parlamenta trebalo bi 21. studenoga dati konačnu ocjenu o prikladnosti kandidata i ako svi prođu taj test, glasovanje o cijeloj Komisiji moći će se održati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 27. studenoga.

Nova Komisija bi u slučaju pozitivnog glasovanja mogla preuzeti dužnost 1. prosinca, mjesec dana kasnije od prvotno predviđenog roka.