Weber najavio blokadu Sjevernog toka 2 bude li izabran za šefa EK

VARŠAVA, 23. travnja 2019. (Hina/Reuters) – Budem li izabran za šefa Europske komisije, pokušat ću blokirati gradnju plinovoda Sjeverni tok 2, poručio je u razgovoru za poljski tisak Nijemac Manfred Weber, kandidat Europske pučke stranke za čelnu poziciju u Bruxellesu.

Ruski plinski div Gazprom drugim krakom plinovoda koji povezuje Rusiju s Njemačkom preko Baltika namjerava povećati kapacitete za opskrbu Europe.

“Protiv sam tog projekta. On nije u interesu Europske unije”, kazao je Weber u intervjuu za Polska Times, objavljenom u utorak.

“Budem li izabran za šefa Europske komisije, iskoristit ću sve raspoložive zakone da blokiram Sjeverni tok 2”, poručio je njemački kandidat Europske pučke stranke za čelnu poziciju u Bruxellesu.

Njegov je stav suprotan onome njemačke vlade koja podupire gradnju Gazpromova plinovoda, dijelom i zbog izglednih ekonomskih koristi.

“Nisam njemački kandidat za čelnu dužnost u Europskoj komisji već kandidat Europske pučke stranke”, odgovorio je Weber na pitanje novinara kako to da zastupa drugačiju poziciju u odnosu na onu njemačke vlade.

Uoči izbora za Europski parlament koji će biti održani od 23. do 26. svibnja ankete pokazuju da će Europska pučka stranka ponovo osvojiti najviše zastupničkih mjesta, što Weberu daje solidne šanse da bude izabran za šefa Europske komisije.

Potencijalna prepreka mogao bi mu biti otpor vlada da predsjednika biraju među čelnicima stranačkih frakcija, ističe Reuters.