Weber (EPP): Turska ne može postati članicom Europske unije

PASSAU, 6. ožujka 2019. (Hina/Reuters) – Vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za nadolazeće europske izbore Manfred Weber rekao je kako Turska ne može postati članicom Europske unije, dodajući da će on prekinuti pristupne pregovore s tom zemljom ako postane predsjednikom Europske komisije.

Turska poručuje kako je ulazak u EU i dalje njezin najviši strateški cilj, iako su se pregovori, službeno započeti 2004., kroz godine usporili.

Weber, kandidat EPP-a za predsjednika Komisije na nadolazećim europskim izborima u svibnju, rekao je njemačkim konzervativcima u Bavarskoj da “svi žele dobre odnose s Turskom, svi želimo blisko surađivati”.

“No, ako postanem predsjednik Komisije, dat ću nalog uredima u Bruxellesu da prekinu pristupne pregovore s Turskom oko ulaska u EU”, rekao je Weber, popraćen gromoglasnim pljeskom. “Turska ne može postati članicom EU-a, neka to bude jasno”, dodao je Weber.

U listopadu prošle godine, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako razmišlja o tome da na referendum stavi pitanje turskog ulaska u EU, pokazujući time kako je ogorčen zbog sporog procesa koji je, po njemu, od početka takav zbog predrasuda prema muslimanima.