POČETNA

Vođa francuskih republikanaca odstupa zbog loših rezultata na EU izborima

PARIZ, 2. lipnja 2019. (Hina/Reuters) – Vođa francuske oporbene stranke desnog centra Laurent Wauquiez rekao je u nedjelju da će odstupiti s mjesta predsjednika nakon što su njegovi republikanci na prošlotjednim izborima za Europski parlament zabilježili najlošije rezultate u povijesti.

Slabi izborni rezultati tradicionalnih francuskih stranaka, bivših vladajućih republikanaca, kao i Socijalističke stranke, ukazuju da se nijedna stranke nije uspjela oporaviti nakon pobjede predsjednika Emmanuela Macrona na izborima 2017.

Njihovi problemi mogu otvoriti put za novu potencijalnu borbu između Macrona i predvodnice krajnje desne stranke, Nacionalno okupljanje, Marine Le Pen na predsjedničkim izborima 2022.

Republikanci su osvojili 8,48 posto glasova na europskim izborima 26. svibnja i time zauzeli četvrto mjesto iza Nacionalnog okupljanja, Macronove vladajuće stranke LREM i Zelenih.

“Pobjede su zajedničke, porazi su pojedinačni. To je tako. Morat ću preuzeti odgovornost”, rekao je Wauquiez za televiziju TF1.