Vlade Španjolske i Švedske najveće u EU, hrvatska četvrta

MADRID, 14. siječnja 2020. (Hina) – Španjolska i Švedska, čije vlade broje 22 ministra, zemlje su koje imaju najveće vlade u Europskoj uniji, dok se Hrvatska nalazi na četvrtom mjestu s 20 ministara.

Nova španjolska vlada održala je u utorak svoj prvi ministarski sastanak u Madridu, nakon što je prošli tjedan tijesnom većinom dobila zeleno svjetlo parlamenta. Za koalicijsku vladu, sastavljenu od lijevog centra Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjeg lijevog Unidas Podemosa, ruku je podiglo 167 zastupnika, a protiv ih je bilo 165.

Vlada kojom će predsjedati Pedro Sánchez, koji je na vlasti od lipnja 2018., poručila je kako će joj fokus biti na gospodarstvu. Riječ je o manjinskoj vladi kojoj će prilikom donošenja zakona trebati podrška malih regionalnih stranaka.

Ovo je prva koalicijska vlada u Španjolskoj u posljednjih 80 godina. Posljednja koalicijska vlada, također lijeve orijentacije, postojala je 1939. godine kada je završio građanski rat, a na vlast došao general Francisco Franco. Nakon njegove diktature i uspostave demokracije 1978. na vlasti su se mijenjali lijevi centar PSOE i desni centar Narodna stranka (PP).

PSOE je pobijedio na izborima u studenome, no nije osvojio dovoljno mjesta za samostalno formiranje vlade. Zbog toga je koalirao s Unidas Podemosom, koji je dobilo pet od 22 ministarska mjesta. Podemos je nastao 2014. na uličnim prosvjedima protiv nezaposlenosti, korupcije i dviju tradicionalnih stranaka.

Španjolska nikada nije imala toliko ministarstava, što je naišlo na kritiku oporbene desnice. Prethodna vlada PSOE-a imala je 17 ministarstava.

Od ponedjeljka se tako Španjolska svrstala uz bok Švedskoj te postala država EU-a s najviše ministarstava u bloku 28 zemalja. Iza njih su Ujedinjeno Kraljevstvo s 21 ministrom i Hrvatska s 20. Na začelju su Cipar i Mađarska s 11 ministarstava.