Slovenija: najviše glasova i mandata za novi EP SDS-u Janeza Janše

LJUBLJANA, 26. svibnja 2019. (Hina) – Najviše glasova i mandata u novom sastavu Europskog parlamenta od 8 koliko ih pripada Sloveniji dobila je u nedjelju Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, a mandate su uz nju osvojile još tri stranačke kandidacijske liste, pokazali su privremeni rezultati koje je objavilo državno izborno povjerenstvo.

SDS koji je u Sloveniji vodeća stranka konzervativne oporbe dobila je 26,4 posto glasova i 3 mandata u Europskom parlamentu, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani predsjednik državnog izbornog povjerenstva Anton Frantar.

Na drugom je mjestu stranka Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana koja je osvojila 18,51 posto glasova i dva mandata, a treća je Lista Marjana Šareca, slovenskog premijera, s 15,61 posto glasova i 2 mandata.

Jedan je mandat uz osvojenih 11,10 posto glasova dobila demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Mateja Tonina, a sa 6,35 posto glasova stranka Ljevica (L) Luke Meseca ostaje bez ijednog mandata.

U istoj poziciji i bez mandata u Europskom parlamentu ostaju i stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca za koju je glasalo 5,65 posto glasača, Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča sa 4,01 posto, Stranka Alenke Bratušek (SAB) sa 4,01 posto, te Zeleni s 2,08 posto.

Rezultatima izbora s glasačkih mjesta u Sloveniji treba još pripisati glasove iz inozemstva koji idućih dana trebaju stići od dijaspore, no rezultat se vjerojatno neće mijenjati kad je riječ o raspodjeli mandata.

Prema nepotpunim rezultatima, ocjenjuje se da je glasovalo oko četvrtine birača upisanih u biračke popise.