Slovenija: na izbore za Europski parlament ide 14 kandidatskih lista

LJUBlLJANA, 26. travnja 2019. (Hina) – Na izbore za slovenske članove budućeg sastava Europskog parlamenta prijavljeno je 14 kandidatskih lista i sve su dobile potvrdu, objavilo je u petak državno izborno povjerenstvo.

Rok za podnošenje kandidatskih lista ističe u ponoć, ali nije najavljeno da će biti uložene nove pa se vjeruje da se radi o konačnom broju.

Državno izborno povjerenstvo potvrdilo je svih do sada 14 uloženih lista, a u slučaju da bi prispjela još koja u roku, o potvrdi će odlučivati u subotu.
Uz 9 parlamentarnih stranaka, vladajućih i oporbenih, svoje su liste za europske izbore podnijele neparlamentarne stranke stranke Zeleni Slovenije, Dobra država, Domovinska liga i Pokret ujedinjena Slovenija, te nestranačka organizacija nazvana “Povežimo se”.
Slovenija će u budućem sastavu europarlamenta u slučaju provedbe brexita imati 9 zastupnika umjesto dosadašnjih 8, a najviše šansi za osvajanje pozicija i u novom europarlamentu imaju parlamentarne i već etablirane stranke.
Prema nekim projekcijama, oporbena stranka Slovenska demokratska stranka (SDS), može računati na dva do tri eurozastupnika, Socijalni demokrati (SD) na jednoga do dva, a na barem jedno zastupničko mjesto mogu računati Ljevica (L), Lista Marjana Šareca (SMŠ) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).
S današnjim danom u Sloveniji započinje i službena kampanja za europske izbore. Projekcije do sada ne pokazuju mogućnost da mandat dobiju neke od radikalnih i izrazito populističkih stranaka, poput Jelinčičeva SNS-a, Domovinske lige ili Pokreta za ujedinjenu Sloveniju, ali bi s početkom kampanje njihov utjecaj mogao porasti, tvrde neki slovenski politički analitičari.