Saslušanja u EP-u: Varhelyi će morati odgovoriti na dodatna pisana pitanja

BRUXELLES, 14. studenoga 2019. (Hina) – Mađarski kandidat za povjerenika za proširenje Oliver Varhelyi morat će nakon saslušanja u četvrtak odgovoriti na dodatna pitanja, ali u pisanom obliku, bez dodatnog saslušanja.

Nakon saslušanja pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta na inicijativu socijaldemokrata i liberala odlučeno je da će Varhelyi morati odgovoriti na dodatna pisana pitanja prije nego što dobije zeleno svjetlo. S druge strane, Europska pučka stranka je ocijenila da je Varhelyi primjeren kandidat za resor za koji je predložen.

Varhelyi je tijekom saslušanja obećao da će u svom radu na mjestu povjerenika za proširenja biti potpuno neovisan od mađarske vlade premijera Viktora Orbana.

“Kao povjerenik, od dana imenovanja radit ću potpuno neovisno. Neću prihvaćati nikakve instrukcije ni od jedne vlade ili institucije, neću dopusti nikakvo upletanje”, rekao je Varhelyi.

Varhelyi je drugi mađarski kandidat za resor proširenja. Prije njega bio je kandidiran Laszlo Troscsany, koji je zajedno s francuskom i rumunjskom kandidatkinjom Rovanom Plumb pao i prije saslušanja jer mu je Odbor za pravna pitanja utvrdio sukob interesa.

Francuska kandidatkinja Sylvie Goulard nije prošla na saslušanju, stoga su u četvrtak ponovno saslušani novi kandidati iz Mađarske, Rumunjske i Francuske.

Varhelyi se zauzeo za otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom što je moguće prije. Na prošlom sastanku na vrhu, Francuska je uz pomoć Danske i Nizozemske blokirala otvaranje pregovora s te dvije zemlje.

Hrvatski europarlamentarac i koordinator Socijalista i demokrata za vanjsku politiku u EP-u Tonino Picula rekao je kako je Josep Borrell na mjestu potpredsjednika Europske komisije za vanjsku politiku svojevrsno jamstvo smjera djelovanja u tom resoru, no od Várhelyia se ipak očekuje da se pismeno obveže da njegovi prethodni potezi na mjestu stalnog predstavnika mađarske vlade u EU neće kompromitirati njegovu novu dužnost. „To znači jasan rez s Varhelyjevim ranijim mandatom“, napomenuo je Picula.

„Iako je iskusan diplomat, Olivér Várhelyi nije nas danas uvjerio da je on prava osoba za mjesto povjerenika za susjedstvo i proširenje EU. Tražimo osobu koja ima jasnu viziju budućnosti zemalja jugoistočne Europe u Europskoj uniji u ovim izazovnim vremenima. Socijalisti i demokrati u Europskom parlamentu jasno podržavaju proširenje EU i želimo biti sigurni da će taj ključni portfelj biti u pravim rukama“, rekao je Picula nakon saslušanja mađarskog kandidata.