Prosvjedi prate europski kongres Alternative za Njemačku

BERLIN, 12. siječnja 2019. (Hina) – Stranačku konvenciju desničarske populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) posvećenu izborima za Europski parlament u subotu u Riesi prate prosvjedi protivnika kao i usporen odabir kandidata za listu na europskim izborima.

Oko 1300 prosvjednika okupilo se u subotu u gradu Resa u Saskoj prosvjedujući protiv europskog kongresa AfD-a.

“AfD želi povratak nacionalizmu i time i povratak ratovima u Europi”, rekao je Juergen Kasek, jedan od organizatora prosvjeda komentirajući programski dokument AfD-a posvećen izborima za Europski parlamant.

U dokumentu, o kojem bi sudionici kongresa trebali raspravljati do ponedjeljka, među ostalim se predviđa i izlazak Njemačke iz Europske unije ukoliko se u sljedećem izbornom razdoblju do 2024. ne ispune reformski zahtjevi AfD-a. Ti zahtjevi uključuju ukidanje većine europskih institucija i povratak nacionalnim državama.

Očekuje se da će se na zahtjev umjerenih krugova stranke odustati od zahtjeva za ispunjenje reformskih zahtjeva u petogodišnjem roku.

Unutarstranačke podjele su vidljive i na aktualnom kongresu na kojem se izbor kandidata za liste na izborima za Europski parlament u svibnju odvija usporeno zbog nesuglasica oko kandidata. Izbor se odvija do te mjere sporo da je predsjednik stranke Joerg Meuthen u subotu poslijepodne apelirao da se ubrza proces izbora jer inače vrijeme predviđeno za održavanje kongresa neće biti dostatno.

U petak, uoči početka kongresa, stranku je napustio jedan od istaknutijih članova Andre Poggenburg koji je pripadao radikalnom krilu stranke. On je najavio osnivanje nove stranke pod nazivom “Uzlet njemačkih domoljuba” ali je istaknuo kako ona neće biti konkurencija AfD-u.