Predsjednik ALDE Van Baalen: Desni populizam i ncionalizam potkopava pluralizam i toleranciju u Europi

SARAJEVO, 19. svibnja 2019. (Hina) – Predsjednik Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) Hans van Baalen izjavio je kako se na prestojećim izborima za Europski parlament definitivno može računati na to da će kandidati stranaka radikalne desnice dobiti veći broj mandata u tom tijelu nego što su ih imali do sada ali je istaknuo kako je to poticaj za okupljanje i jačanje onih političkih snaga koje zagovaraju istinske vrijednosti na kojima je sazdan projekt Europske unije.

Van Baalen je ovog vikenda boravio u Sarajevu kako bi sudjelovao na kongresu Naše stranke na kojemu je za njezinog predsjednika ponovno izabran Predrag Kojović i pod čijim je vodstvom ta politička organizacija liberalne orijentacije na izborima 2018. uspjela značajno povećati broj svojih zastupnika u parlamentima na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini te preuzeti upravljanje Sarajevskom županijom, najvećom i najbogatijom u Federaciji BiH.

U intervjuu kojega je u nedjelju objavio portal Klix Van Baalen je kazao kako je Naša stranka u svom usponu imala punu potporu europskih liberala a oni i dalje u njoj vide alternativu dosadašnjim politikama koje BiH koče u razvitku i drže tu zemlju taocem nacionalizma.

“Ponekad je frustrirajuće koliko sporo napreduje provedba reformi i napredak potreban za ispunjavanja kriterija (za članstvo u EU). Naravno, voljeli bismo vidjeti da Naša stranka ima veću ulogu u ovom procesu jer su strastveno proeuropski nastrojeni”, kazao je čelnik europskih liberala.

Komentirajući očekivanja ALDE od predstojećih izbora za Europski parlament Van Baalen je kazao su oni, bez obzira na jačanje populizma i nacionalizma, velika prilika za grupaciju kojoj je na čelu da osvoji dodatna zastupnička mjesta diljem Europe. Naveo je kako toga jačaju partnerstvo sa La Republique En Marche francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s ciljem da stvore novu pa čak i jaču centralističku proeuropsku i naprednu snagu u Europskom parlamenta.

Upozorio je pri tom kako uspon desnog populizma izaziva i dovodi u opasnost europske liberalne vrijednosti na kojima je utemeljena Europska unija i koje svi njeni građani cijene u našem svakodnevnom životu.

“Stoga je od vitalnog značaja da svi ustanemo protiv toga i borimo se protiv erozije vladavine prava, da se zauzmemo za zaštitu naših građanskih sloboda. Ako mi to ne uradimo, tko će? Autoritarni, nacionalistički i populistički pokreti unutar EU nastoje potkopati otvorenost, pluralizam i toleranciju u srcu europskog projekta”, kazao je Van Baalen.