Njemačka: “Politička Pepelnica” u znaku europskih izbora

BERLIN, 6. ožujka 2019. (Hina) – Izbori za Europski parlament i najava borbe protiv populista u Njemačkoj su glavne teme ovogodišnjih tradicionalnih političkih mitinga na Pepelnicu.

“Predstojeći izbori su važniji no ikada: mi moramo sve učiniti za ovaj veličanstveni dom koji se zove Europa”, rekla je glavna kandidatkinja vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) na europskim izborima i aktualna ministrica pravosuđa Katarina Barley na mitingu koji SPD na “Političku Pepelnicu” tradicionalno održava u bavarskom Vilshofenu.

Barley je poručila kako europski izbori moraju odaslati odlučujući signal svim “anti-Europljanima”. Ona je Kršćansko-socijalnu uniju (CSU) s kojom SPD koalira na saveznoj razini, optužila da je još donedavno koketirala s protivnicima Europske unije i Viktorom Orbanom, a da je sada, između ostalog i zbog toga jer glavni kandidat Europske pučke stranke Manfred Weber dolazi iz redova CSU-a, „okrenula ploču“.

„Još do prije godinu dana je CSU sipao drvlje i kamenje po Europskoj uniji i ulizivao se Orbanu a sada za to ne želi više ni čuti“, rekla je Barley.
U nedalekom Passauu je svoj miting održao CSU za koji je ovo tradicionalno jadan od najvažnijih političkih događaja godine i prilika za profiliranje i unutar demokršćanske Unije CDU/CSU.

Glavni cilj napada CSU-a su bili desni populisti iz Alternative za Njemačku. Predsjednik stranke Markus Soeder je umjerene AfD glasače pozvao da se vrate demokršćanskim strankama umjerene desnice.

„Vratite se i ostaviti naciste same u AfD-u. Vrijeme je za promjenu smjera“, rekao je Soeder obraćajući se okupljenima na skupu u Passauu.

Soeder je isto tako kritizirao SPD koji, kako je rekao, svojim „nerealnim zahtjevima glede socijalne politike“ ugrožava opstanak koalicijske vlade Angele Merkel.

On je istodobno odbacio moguću koaliciju sa strankom Zeleni na saveznoj razini zbog „prevelikih razlika u politici prema izbjeglicama“.

Okupljenima u Passauu se obratio i glavni kandidat europskih pučana Manfred Weber koji je kritizirao „ucjenjivačku“ politiku Donalda Trumpa i njegove prijetnje uvođenje carina na njemačke automobile.

„Mi Europljani se ne damo ucjenjivati“, rekao je Weber koji je izbjegnuo raspravu o trenutnom odnosu europskih pučana naspram napada mađarskog premijera Orbana na EU.

U bavarskom Biberachu šef njemačke stranke Zeleni Robert Habeck je napao predsjednicu Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer zbog toga jer je tijekom karnevala zbijala šale na račun transrodnih osoba.

„Uvijek je vrlo jeftino udarati po manjinama i to svjedoči o lošem političkom stilu“, rekao je Habeck.

Predsjednica CDU-a Kramp-Karrenbauer, koja je na toj poziciji u prosincu zamijenila Angelu Merkel, govorit će večeras na mitingu u sklopu „Političke Pepelnice“ u sjevernonjemačkom Demminu gdje je do prošle godine svoj „pepelnički“ govor tradicionalno držala Angela Merkel.

Tradicija „Političke Pepelnice“ potječe iz 16. stoljeća kada se u Vilshofenu održavao stočni sajam na kojem se u pivskim šatorima raspravljalo i o političkim odnosima. Ova tradicija je tek u poslijeratnoj Njemačkoj dobila savezni značaj.