Nizozemska traži ponovno uvođenje viza za građane Albanije

BRUXELLES, 3. lipnja 2019. (Hina) – Europska komisija je u ponedjeljak potvrdila da je od Nizozemske dobila obavijest da želi suspenziju bezviznog režima za građane Albanije.

Inicijativu za ukidanje bezviznog režima zatražili su od vlade zastupnici u nizozemskom parlamentu uz obrazloženje da je “znatno povećena kriminalna aktivnost albanske mafije u Nizozemskoj, koja zloupotrebljava slobodu putovanja bez viza za širenje svoje krijumarske mreže”.
Glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud potvrdila je da su zaprimili službenu obavijest s takvim zahtjevom te da će je sada “pozorno proučiti te sa svojom analizom upoznati Vijeće EU-a i Parlament”.
Ovo je prvi put da se za jednu zemlju zapadnog Balkana traži ponovno uvođenje viza.
Komisija je po zaprimanju obavijesti od neke zemlje članice dužna napraviti temeljitu analizu i predložiti rješenje. Konačnu odluku donosi Vijeće i Parlament.
Nizozemski zahtjev stigao je u vrijeme kada bi zemlje članice trebale odlučiti što će napraviti s preporukom Europske komisije da se sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom otvore pristupni pregovori. Komisija je prošli tjedan u svom izvješću o napretku preporučila otvaranje pregovore s te dvije zemlje, zaključivši da su obje ispunile kriterije koji se traži za taj korak.
Upravo se Nizozemska, zajedno s Francuskom, u posljednje vrijeme najviše protivi bilo kakvim pomacima prema daljnjem proširenju EU-a.