Merkel obećala boriti se do kraja da se izbjegne brexit bez sporazuma

BERLIN, 3. travnja 2019. (Hina/AFP) – Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je su srijedu da će se “boriti do kraja” za uređeni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, posebice zbog očuvanja mira u Sjevernoj Irskoj.

“Borit ću se do posljednjeg trenutka brexita da se postigne uređeni izlazak”, rekla je na konferenciji za novinare uoči puta u Dublin, gdje su zabrinuti zbog mogućeg uvođenja tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske u slučaju brexita bez dogovora.

“U Irskoj se postavlja pitanje nasilja ili nenasilja. Zato ću se intenzivno posvetiti pitanju granice i pronalaženju rješenja koji bi onemogućilo tvrdi brexit”, dodala je.

Britanski zastupnici su tri puta odbacili sporazum o razlazu dogovoren između EU i premijerke Therese May, posebice zbog backstopa, zaštitnog mehanizma kojim se želi izbjeći vraćanje tvrde granice između Republike Irske, članice Europske unije, te Sjeverne Irske koja s Velikom Britanijom izlazi iz tog saveza.

Protivnici tog mehanizma strahuju da će Britanija zbog toga zaglaviti u EU-u.

Zastupnici su također do sada odbacili sve alternative, pa Ujedinjeno Kraljevstvo možda čeka izlazak bez sporazuma nakon 12. travnja.