May: Dajem ostavku, izglasajte sporazum o Brexitu. Sjevernoirski unionisti: Nema sporazuma dok postoji zaštitni mehanizam u Irskoj. Totalna blokada.

Autor: Tea Trubić, Željko Trkanje

Agonija se nastavlja.

Britanska premijerka Theresa May u srijedu poslijepodne je na sastaknu s konzervativnim zastupnicima rekla da će odstupiti ako parlamentu prihvati njezin sporazum o izlasku iz članstva u EU. Tako bi se omogućilo da novi premijer, jasno konzervativac jer se o prijevremenim izborima još ne razmišlja, mogao krenuti u novu fazu pregovora o budućim odnosima s EU-om neopterćen svim kontroverzama koje nju prate proteklih mjeseci.

“Posve mi je jasno raspoloženje stranke. Znam da postoji želja za novim pristupom, novim vodstvom za drugu fazu pregovora o Brexitu, i ja tome neću stajati na putu”, rekla je May. “Sve u ovoj dvorani pozivam da podrže sporazum kako bismo obavili našu povijesnu dužnost, proveli odluku britanskog naroda i izašli iz EU-a na miran i uređen način”, istaknula je britanska premijerka.

“To je bilo neizbježno i mislim da je donijela ispravnu odluku. Shvatila je raspoloženje stranke, što je iznenađujuće”, rekla je konzervativna zastupnica Pauline Latham.

Nakon ove odluke se, kako je bilo najavljivano, očekivalo da će pobunjenici protiv premijerke i njezinog sporazuma odustati od svog tvrdog stava, najaviti da mijenjaju mišljenje i u parlamentu bi se moglo glasati možda već u četvrtak, a svakako u petak.

Da ne postoji sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP). Koja ima 10 (od 650) zastupnika, ali nužnih da bi konzervativci ostvarili potrebnu većinu u parlamentu – sad se pokazuje koliko je pogubna bila odluka Therese May da 2017. godine sazove prijevremene izbore nakon kojih je ostala bez većine i ušla u koaliciju s DUP-om. Koji je u srijedu navečer jasno poručio: zaštitni mehanizam na granici između Sjeverne i Republike Irske predstavlja prijetnju jedinstvu Ujedinjene Kraljevine i ne možemo podržati sporazum u kojem se nalazi.

U jednom se trenutku pojavio tračak nade kad je javljeno da bi DUP mogao apstinirati od glasanja, ali je čelnica stranke Arlene Foster to glatko odbacila. I tako je sve još jednom propalo. Što će biti dalje možda bi znala grčka proročica Pitija ili neka druga osoba s nadnaravnim sposobnostima. Pa je sad čak i najava premijerke May da će se povući s tog položaja besmislena. Jer, sporazum neće biti izglasan. Do daljnjeg.

U međuvremenu su zastupnici izglasali da je novi datum izlaska iz EU 22. svibnja ako se postojeći sporazum prihvati do kraja tjedna. Ako ne, tada će novi datum izlaska biti 12. travnja. Vrlo vjerojatno bez sporazuma. Dakle, tvrdi Brexit.

Zatim se glasalo o drugim opcijama zaključenja procesa Brexita ali je unaprijed bilo jasno da niti jedna neće dobiti većinu. I onda je uslijedio vrhunac šarade: niti jedan od predloženih amandmana koji je trebao postati Plan B umjesto Sporazuma koji je dogovorila premijeka May nije dobio većinu.

Evo pregleda:

  • Izlazak bez sporazuma: 160 za, 400 protiv
  • Zajedničko tržište 2.0 (slično sporazumu koji Norveška ima s EU): 188 za, 283 protiv
  • EFTA i EEA (zajedničko ekonomsko tržište): 65 za, 377 protiv
  • Prijedlog laburista (sačuvati carinsku uniju i uskladiti se sa zajedničkim tržištem): 237 za, 307 protiv
  • Carinska unija: 264 za, 272 protiv
  • Opozvati Članak 50 (povratak u članstvo EU): 184 za, 293 protiv
  • Drugi referendum (o bilo kojem sporazumu o izlasku): 268 za, 295 protiv
  • Dvogodišnje prijelazno razdoblje: 139 za, 422 protiv

I onda se pojavio novi prijedlog: da se o postojećem Sporazumu glasa u petak. Možda. Ili će sve ipak završiti neuređenim izlaskom. Ili će pasti vlada pa će doći do izbora. Poprilično je sigurno da su zastupnici neskloni izlasku na izbore za Europski parlament jer bi to sigurno izazvalo ozbiljan bijes zagovornika Brexita. Koji to ne bi zaboravili na sljedećim britanskim parlamentarnim izborima.

Stephen Barclay, ministar za Brexit, zaključio je večer sljedećom izjavom: “Čvrsta je želja vlade da ovaj Dom potvrdi Sporazum o izlasku i potičem sve zastupnike, bez obzira kako gledaju na naše buduće odnose s EU, ako vjerujete da je potrebno provesti rezultate referenduma izlazeći iz EU sa sporazumom, tada je nužno da podržite Sporazum o izlasku. Ako to ne učinimo, tada nema jamstava kako će ovaj proces završiti. I zbog toga pozivan sve zastupnike sa svih strna Doma, u nacionalnom interesru, da podrže premijerkin sporazum”.

Veliko je pitanje hoće li ovaj glas vapijućeg u pustinji polučiti bilo kakav rezultat u parlamentu koji je potpuno izgubljen. U povijesnom trenutku za zemlju.

Prijetnje tvrdog Brexita

Kad je riječ o nereguliranom Brexitu, čelnica europskog bankovnog regulatora Elke König je izjavila da takav mehanizam izlaska Ujedinjene Kraljevin iz članstva u EU neće u dogledno vrijeme ugroziti banke u eurozoni. “Doći će do oscilacija ali s obzirom na pripreme nadam se, zapravo sam uvjerena, da u dogledno vrijeme ne bi trebalo biti rizika po financijsku stabilnost” kazala je na konferenciji za novinare čelnica Jedinstvenog odbora za sanaciju banaka (Single Resolution Board – SRB).

Europske i britanske financijske institucije spremne su za sve moguće varijante Brexita a isto vrijedi i za zajmodavce u eurozoni, iako “banke uvijek mogu uložiti više napora”, poručila je König, koja je do osnivanja SRB-a 2015. godine bila predsjedateljica njemačkog supervizora za banke.

Dok političari uporno ne mogu pronaći kompromisno rješenje kojime bi se spriječio ishod kojeg ekonomski stručnjaci nazivaju ‘katastrofom’, na leđima građana će se prelomiti najveći rizici Brexita; rekordan pad funte, nestašica hrane, lijekova i goriva, gužve na graničnim prijelazima, nasilni sukobi i masovne demonstracije.

Opasnost je potaknula britansku vladu da održava redovite sastanke s ‘odborom za katastrofu’ ministarstva obrane. Prema navodima vladinih dužnosnika, odred za hitne slučajeve Cobra na raspolaganju je.

Najveći nabavljač wc papira za Ujedinjenu Kraljevinu, njemačka tvrtka Wepa, u svojem skladištu priprema više od 600 tona rola papira kako bi mogla pravovremeno odgovoriti u slučaju ‘tvrdog’ Brexita i omogućiti građanima zalihu za nekoliko tjedana. Glasnogovornik navodi da je posebna pažnja pridana kartonu koji se nalazi unutar rola, zato što se on u potpunosti uvozi.

Automobilska i farmaceutska industrija su gospodarske grane koje će zasigurno pretrpjeti najveći gubitak u slučaju ‘tvrdog’ Brexita, pa u upravama svih vodećih kompanija ovoga tjedna raste panika.

Panika nezaustavljivo raste i među Britancima, a tome u prilog govori i istraživanje kojeg je nedavno provelo Udruženje za mentalno zdravlje. Naime, čak 38 posto ispitanika izjavilo je da se osjećaju tjeskobno, a samo 3 posto još uvijek ima nadu da će se pronaći rješenje i izbjeći katastrofa.

Dosad je više od 5 milijuna građana na službenim stranicama britanske vlade potpisalo peticiju za opoziv Brexita, a nevjerojatan interes srušio je stranicu na nekoliko sati. Prema prijašnjoj praksi, svaka peticija koja sakupi više od 100.000 potpisa mora postati predmetom rasprave britanskih zastupnika, tako da se očekuje da će se sljedeći tjedan i ta rasprava naći na dnevnom redu Donjega doma.

Što se zapravo događa?

Do prošloga tjedna, Ujedinjena Kraljevina je Europsku uniju trebala napustiti 29. ožujka. Međutim, već je zacrtan novi, kasniji datum, koji je prošloga tjedna službeno i jednoglasno odobrilo Europsko vijeće.

Iz kompleksnih i diplomatskih formulacija službenog priopćenja teško je jasno shvatiti što se točno događa i kako će to točno utjecati na razvoj situacije.

Europska unija je Londonu odobrila odgodu Brexita do 22. svibnja 2019. godine, ali samo pod uvjetom da Donji dom britanskog parlamenta početkom sljedećeg tjedna usvoji dogovoreni Sporazum o izlasku. U pismu koje je početkom tjedna poslala predsjedniku Europskoga vijeća Donaldu Tusku, premijerka Theresa May Bruxelles je molila na odgodu do 30. lipnja, što je Unija glatko odbila. Zašto? Zato što 23. svibnja službeno počinju izbori za Europski parlament, pa čelnici preostalih zemalja članica smatraju da bi odgoda Brexita uzurpirala kampanju.