Maas uvjerava Sjevernu Makedoniju da ima podršku Berlina za članstvo u EU-u

SKOPJE, 13. studenoga 2019. (Hina/dpa) – Njemačka će nastaviti podržavati europski put Sjeverne Makedonije, rekao je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas tijekom posjeta Skopju, nakon što se članice EU-a nisu uspjele dogovoriti o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

“Na Njemačku se u tome može osloniti”, rekao je Heiko Maas na zajedničkoj novinskoj konferenciji s ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovom.

Prošli mjesec se EU lideri nisu uspjeli dogovoriti, zbog protivljenja Francuske, Danske i Nizozemske, o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom iako je učinila sve što su od nje tražili pa i promijenila svoje ime kako bi okončala dugogodišnji spor s Grčkom.

Te članice EU-a tvrde da Sjeverna Makedonija i Albanija trebaju provesti dodatne upravne i pravosudne reforme.

“Za svakoga tko uspije postići bolne kompromise sa susjedima i tko pokreće dugoročne reforme, moramo otvoriti vrata EU-a i to je u duhu europskog projekta”, rekao je Maas novinarima.

“Nitko u EU-u ne propituje perspektivu članstva Sjeverne Makedonije u EU-u”, dodao je.

Uoči polijetanja iz Berlina Maas je rekao kako “želimo da EU ispuni svoje obećanje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji”.

“Ne samo zbog naše vjerodostojnosti, već i zato što je to naš strateški interes za stabilnom i sigurnom regijom u srcu Europe”, istaknuo je tada Maas.