Le Pen se u Danskoj sastala s Danskom narodnom strankom

STOCKHOLM, 26. travnja 2019. (Hina/dpa) – Suradnja u zaustavljanju ilegalnih migracija u Europu jedna je od tema koje je Marine Le Pen, čelnica glavne francuske oporbene stranke, otvorila tijekom svog posjeta Danskoj gdje se susrela s istomišljenicima.

“U Europi smo suočeni s povijesnim trenutkom”, rekla je o nadolazećim svibanjskim izborima za Europski parlament nakon razgovora sa Sorenom Espersenom, potpredsjednikom Danske narodne stranke, u danskom parlamentu.

Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i protuimigrantska Danska narodna stranka pridružili su se novom savezu krajnje desnih, euroskeptičnih snaga koje se nadaju dobrom rezultatu na europskim izborima.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čelnik Lige, snažan je zagovornik formiranja jedinstvene skupine unutar EP-a.

Usprkos nesuglasicama unutar grupe postoji potreba za suradnjom kako bi se zaustavile migracije, poručila je Le Pen.

Kazala je i kako će izraziti dobrodošlicu u grupaciju Fideszu, stranci mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Ako ova skupina uspije po prvi put ćemo imati stvarni utjecaj u europskoj politici”, istaknuo je Espersen, član odbora za vanjske poslove danskog parlamenta.

Le Pen je u četvrtak bila u Pragu gdje se susrela s predstavnicima drugih stranaka koje slično razmišljaju, poput Nizozemca Geerta Wildersa.