Komisija objavila iznose pomoći za program raspodjele voća, povrća i mlijeka u europskim školama

BRUXELLES, 27. ožujka 2019. (Hina) – Za sljedeću školsku godinu 2019/2020 odobreno je 250 milijuna eura europskih sredstava za program besplatno podjele voća i povrća te mlijeka za 20 milijuna školske djece diljem EU-a, priopćila je u srijedu Europska komisija.

Za voće i povrće namijenjeno je ukupno 145 milijuna eura, a za mlijeko i mliječne proizvode još 105 milijuna eura. Za djecu u hrvatskim školama namijenjeno je 1.660.486 eura za voće i povrće i 800.354 eura za mlijeko.

Prema zakonu koji je stupio na snagu 1. kolovoza 2017. objedinjena su dva ranija programa – jedan za voće i i povrće, a drugi za mlijeko – u jedan jedinstveni program s ukupnim godišnjim proračunom od 250 milijuna eura. Program predviđa i dodatnu edukaciju o zdravim prehrambenim navikama.

Za sudjelovanje u programu države članice moraju napraviti strategiju za 6-godišnje razdoblje u u kojoj su razrađeni ciljevi i prioritet, ciljane skupine, primjerice, osnovne škole, proizvodi poput jabuke, mrkve te edukativne aktivnosti, posjeti farmama, školski vrtovi. Zemlje članice također traže od Komisije financijski iznos za planirane aktivnosti, sukladno broju djece koja će biti pokrivena programom.

“Zahvaljujući ovom programu, naši mladi sugrađani mogu uživati u hranjivim, sigurnim i visokokvalitetnim prehrambenim proizvodima koje proizvode naši europski farmeri, a istodobno uče odakle ti proizvode dolaze. Komisija je ponosna što pridonosi tom važnom obrazovnom putu, koja uspostavlja zdrave prehrambene navike u mladoj dobi”, rekao je povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan.

Izbor proizvoda koji se distribuiraju po školama temelji se na ekološkim značajkama, sezonalnosti, raznolikosti i dostupnosti. Države članice mogu poticati kupovinu tih proizvoda od lokalnih ili regionalnih proizvođača te kupovinu organskih proizvoda.