Junqueras traži imunitet eurozastupnika kako bi izašao iz zatvora

MADRID, 13. studenoga 2019. (Hina) – Bivši dopredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, koji je bio izabran u Europski parlament dok se nalazio u pritvoru u Španjolskoj, imao je pravo zatražiti zastupnički imunitet, rekao je u utorak savjetnik Suda Europske unije (CJEU).

Junqueras, čelnik Katalonske republikanske ljevice (ERC), nalazio se dvije godine u pritvoru čekajući suđenje za organiziranje referenduma o neovisnosti Katalonije 2017. koji je bio zabranio španjolski Ustavni sud.

On se 26. svibnja kandidirao na izborima za Europski parlament na listi ERC-a te bio izabran, no nije fizički prisustvovao preuzimanju mjesta.

Sudac Vrhovnog suda u Madridu izrekao mu je 14. listopada zatvorsku kaznu od 13 godina. Prema tumačenju španjolskog suda Junqueras nema pravo na imunitet kao europski zastupnik zbog osuđujuće presude kršenja ustava Španjolske i jer nije prisustvovao formalnom preuzimanju dužnosti eurozastupnika čime bi stekao imunitet.

Njegovi odvjetnici žalili su se Sudu Europske unije. Nadaju se da bi presudom suda sa sjedištem u Luxembourgu mogla pasti osuđujuća presuda Junquerasu u Španjolskoj pa on izaći slobodan i otići u Europski parlament.

“Na Europskom parlamentu je da se izjasni o poništenju ili zadržavanju imuniteta svom članu”, rekao je glavni odvjetnik Maciej Szpunar u obraćanju Sudu Europske unije. Time je taj savjetnik suda poručio kako je odluka na Europskom parlamentu, a ne na španjolskom Vrhovnom sudu.

Sud Europske unije, najviši sud bloka 28 država, nije obvezatan uvažiti mišljenje savjetnika, no suci ih obično poslušaju u većini slučajeva. Sud u roku dva do četiri mjeseca nakon iznošenja mišljenja savjetnika priopći odluku.

Europski parlament se u utorak nije oglasio po tom pitanju.

“Junqueras bi trebao preuzeti svoje mjesto u Europskom parlamentu”, poručio je Alfred Bosch, šef odjela za odnose s inozemstvom u katalonskoj vladi koja zagovara odcjepljenje od Španjolske. Španjolski socijalistički premijer Pedro Sánchez ranije je poručio da bi osuđeni dužnosnici do kraja trebali odslužiti kazne.