Junckerova pohvala euru uoči 20. rođendana europske valute

BRUXELLES, 31. prosinca 2018. (Hina/dpa) – Dvadeset godina od uvođenja eura, vodstvo Europske unije pohvalilo je jedinstvenu eruopsku valutu kao “simbol jedinstva, suvereniteta i stabilnosti”.

“Euro je postao simbol jedinstva, suvereniteta i stabilnosti”, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, jedan od potpisnika ugovora kojim je utemeljena zajednička valuta.

“Uvjeren sam da je to najvažniji potpis koji sam stavio” na papir, navodi Juncker u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pohvalio je euro kao prekretnicu u europskoj povijesti.

“Stvaranje eura prije 20 godina – uz oslobađanje središnje i istočne Europe i ujedinjenje Njemačke – ključan je trenutak europske povijesti”, rekao je Tusk.

Obojica su naglasila važnost jačanja otpornosti eura na buduće krize.

“Moramo biti spremni za ono što bi budućnost mogla donijeti”, smatra Juncker.

Euro je postao službena valuta 11 država članica EU 1. siječnja 1999. kada je bilo omogućeno plaćanje čekovima i kreditnim karticama te novčani transfer u eurima.

Novčanice i kovanice eura bile su puštene u optjecaj 2002. godine.

Eurom se danas služi oko 340 milijuna građana u 19 od 28 država članica. Time je euro druga najveća valuta nakon američkog dolara.

Još 60 država u svijetu također se koristi eurom ili vežu svoju valutu za euro.

“Nakon 20 godina imamo generaciju koja poznaje samo euro kao domaću valutu”, kazao je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.