Europski sud odbacio žalbu Hamasa na odluku EU-a da ga smatra terorističkom organizacijom

LUXEMBOURG, 6. ožujka 2019. (Hina/dpa) – Sud EU-a odbacio je u srijedu žalbu Hamasa na odluku EU-a iz 2015. da ga se smatra terorističkom organizacijom zbog čega je podložan europskim sankcijama.

Europska unija uključila je Hamas na svoj popis terorističkih organizacija 2001. nakon čega mu je zamrznuta imovina u Uniji. Pokret, koji je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007., od tada opetovano osporava tu europsku odluku.

Odluka Općeg suda EU-a odnosi se na odluku EU-a iz 2015. da obnovi tu svoju raniju odluku protiv Hamasa.

Među ostalim, Hamas tvrdi da se odluka iz 2015. temelji na činjenicama koje nisu poduprte dokazima, da mu je uskraćeno pravo na obranu i da mu je prekršeno pravo da posjeduje imovinu.

Tvrdi da je “zakonit politički pokret koji je pobijedio na palestinskim izborima i koji čini srž palestinske vlade” i da prema tome ne može biti smatran terorističkom organizacijom.

Suci su te argumente odbacili.

Budući da Hamas “nije ni država niti vlada, na njega se ne može odnositi načelo nemiješanja”, ocijenili su.

Odluka da se Hamas stavi na popis terorističkih organizacija potaknuta je dijelom nalogom tadašnjeg britanskog ministra unutarnjih poslova i odlukom američkog državnog tajnika iz listopada 1997. koji su ga proglasili terorističkom organizacijom, navodi sud.

Hamas se na odluku može žaliti višoj instanci, Europskom sudu pravde (ECJ).