Europska novinska i kulturna udruženja požuruju usvajanje Direktive o autorskim pravima

ZAGREB, 13. veljače 2019. (Hina) – Predstavnici europskih novinskih agencija, među kojima je i Hina, medijskih kuća i kulturnih udruženja poslali su otvoreno pismo predstavnicima Komisije, Vijeća i Europskog parlamenta kojim pozivaju ta tri tijela na poboljšanje i usvajanje konačnog teksta Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu koja bi trebala osigurati da kreatori dobiju naknadu od online platformi za svoj rad.

Posljednji trijalog spomenutih institucija bi se trebao održati ovaj tjedan.

U pismu koje je potpisalo 28 europskih novinskih agencija, medijskih kuća te umjetničkih i kulturnih udruženja, stoji da je Direktiva o autorskim pravima dugo nastojala stvoriti potrebne uvjete za sve kreativne sektore na europskom jedinstvenom digitalnom tržištu, istodobno pružajući korisnicima bolji pristup većem broju sadržaja u sigurnom okruženju.

“Ako se Direktiva ne usvoji, kreatori će ostati bez jamstva dobivanja poštene naknade od online platformi, a naši sektori će biti izloženi velikoj pravnoj nesigurnosti u pogledu budućih praksi. Neuspješno usvajanje bi također označilo propuštanje povijesne prilike, što bi moglo iznimno naštetiti europskoj kulturi”, upozorili su u pismu predstavnici europskih medijskih i kulturnih udruženja, među kojima je Europsko udruženje novinskih agencija (EANA), Europsko udruženje novinskih izdavača (ENPA) i Europska federacija novinara (EFJ).

Članak 11., koji se pokazao kao osjetljivo pitanje, trebao bi uvesti novo pravo pomoću kojeg bi izdavači na digitalnom tržištu mogli kontrolirati kako se njihovi sadržaji prenose, stavljaju na raspolaganje javnosti i umnožavaju, te odrediti uvjete licenciranja.

Protivnici članka opetovano tvrde kako bi zbog njega velike internetske platforme zbog uštede mogle isključiti brojne manje medije, što bi moglo ugroziti dostupnost informacija javnosti.

Potpisnici pisma navode da Europska unija, usvajanjem ove Direktive, može pokazati da brine o svojim građanima, stvarateljima, vrijednostima i kulturnoj raznolikosti.

“Vjerujemo da će Vaša promišljena politička prosudba i osjećaj pravednosti prevladati kako bi ovoj legislativi donijeli uspješan završetak”, poručili su predstavnicima Komisije, Vijeća i Europskog parlamenta.

Nakon što pregovori u okviru trijaloga službeno završe, o konačnom tekstu Direktive glasovat će zastupnici Europski parlamenta na narednoj plenarnoj sjednici.

Od ostalih potpisnika tu su i Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja (CISAC), Međunarodno vijeće glazbenih autora (CIAM), Europska udruga medijskih časopisa (EMMA), Međunarodna federacija glumaca (FIA), Međunarodna federacija glazbenika (FIM) i dr.