Europska komisija zabranjuje pesticid tiakloprid

BRUXELLES, 16. siječnja 2020. (Hina/Reuters) – Europska komisija odlučila je da neće produljiti dozvolu za upotrebu insekticida s aktivnom tvari tiaklopridom koja istječe u travnju ove godine zbog njegova štetnog utjecaja na zdravlje ljudi i  na okoliš.

Odluka je donesena nakon što su vlade većine zemalja EU-a u listopadu prošle godine usvojile odgovarajući prijedlog Bruxellesa.

“Strahuje se da upotreba tog pesticida šteti okolišu, posebno podzemnim vodama, ali i zdravlju ljudi, kroz toksično djelovanje na reproduktivni sustav”, istaknula je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Aktualna dozvola za upotrebu istječe krajem travnja, nakon čega poljoprivrednici u načelu više neće smjeti upotrebljavati taj insekticid koji se prodaje pod trgovačkim imenima Calypso i Biscaya, pojašnjava Reuters.

U praksi vlade zemalja EU-a imaju rok do 3. kolovoza da povuku dozvole za upotrebu, uz mogućnost razdoblja počeka do 3. veljače 2021. godine.

Komisija temelji odluku na nalazima Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), objavljenim u siječnju prošle godine. Posebno je istaknuta zabrinutost zbog toksičnog utjecaja pesticida na ljude i njegove prekomjerne koncentracije u podzemnim vodama, kazao je u elektronskoj poruci upućenoj elektronskom poštom Reutersu glasnogovornik EFSA-e.

Pesticid ubija insekte ali šteti i pčelama i bumbarima, slabeći njihov imunološki sustav i reproduktivne sposobnosti, navodi se u zaključcima.

EU je u travnju 2018. zabranila uporabu tri neonikotinoida, osim u staklenicima. Francuska je već zabranila primjenu sva četiri insekticida, čak i u staklenicima.