EU poziva na mobilizaciju protiv lažnih vijesti prije europskih izbora

BRUXELLES, 5. prosinca 2018. (Hina/AFP) – Europska komisija pokrenula je u srijedu, šest mjeseci do europskih izbora, akcijski plan protiv dezinformacija na mreži, pozivajući države članice i korisnike mreža poput Facebooka da se suprotstave prijetnjama kojih najviše dolazi iz Rusije.

Komisija je najavila uspostavu “sustava za rano uzbunjivanje” između institucija Europske unije i zemalja članica kako bi dijelili podatke “u realnom vremenu” o mogućim dezinformacija tijekom kampanje za izbore zastupnika u Europski parlament krajem svibnja 2019.

Društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i Google, koji su u rujnu potpisale “kodeks dobre prakse”, pozvane su svakog mjeseca izvijestiti o akcijama koje su poduzele protiv dezinformacija.

“Vidjeli smo pokušaje miješanja u izbore i referendume s dokazima koji upućuju na to da je Rusija glavni izvor tih kampanja”, rekao je novinarima Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište.

“Moramo biti jedinstveni i ujediniti snage da zaštitimo naše demokracije od dezinformacija”, rekao je Ansip predstavljajući akcijski plan pred Europskom komisijom (EK).

Komisija je najavila da je “više nego udvostručila” u proračunu za 2019. novac za tijelo posebno zaduženo boriti se protiv lažnih vijesti i senzibilizirati javno mnijenje. Svota će iznositi 5 milijuna eura, a zemlje članice pozvane su da i same poduzmu takve mjere.

Sustav brzog uzbunjivanja koji treba biti uspostavljen do ožujka bit će u obliku zaštićene digitalne platforme na kojoj će države članice i europske institucije moći dijeliti informacija o “koordiniranim pokušajima stranih aktera da manipuliraju” demokratskom raspravom.

Facebook, Twitter, Google i Mozilla (koja stoji iz pretaživača Firefox) potpisali su u rujnu samoregulatorni “kodeks dobre prakse” u suzbijanju dezinformacija kojim se obvezuju jasno razlikovati oglašivački sadržaj i informacije te u najbržem roku zatvoriti račune s lažnim vijestima.

Obvezuju se provoditi širok spektar mjera, od transparentnosti u političkom oglašavanju do zatvaranja lažnih računa i onemogućavanja zarade onima koji plasiraju dezinformacije. Kodeks dobre prakse trebao bi doprinijeti transparentnoj, poštenoj i vjerodostojnoj online kampanji uoči europskih izbora u proljeće 2019., uz potpuno poštivanje europskih temeljnih načela slobode izražavanja, slobode tiska i pluralizma.