EU poziva mala poduzeća da se pripreme za brexit bez dogovora

BRUXELLES, 19. veljače 2019. (Hina/Reuters) – Europska unija poručila je malim poduzećima da budu spremna za dugotrajne carinske procedure i veće troškove ako Britanija izađe iz članstva bez dogovora o trgovinskom režimu.

Rizik izlaska Britanije iz EU-a bez dogovora sve je veći, a ako se taj scenarij obistini, EU i Britanija odmah će uvesti kontrole na promet robe, upozorio je u ponedjeljak povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici.

“To je ključno da bi se zaštitili naši potrošači i naše unutarnje tržište. Puno će toga ovisiti o sposobnosti kompanija s poslovnim vezama s Britanijom da uhvate korak sa carinskim propisima koji će odmah stupiti na snagu ako ne bude postignut dogovor”, istaknuo je Moscovici u priopćenju.

Kompanije koje posluju s Britanijom moraju se pripremiti za carinske formalnosti i namete i uključiti u planove obavezu pribavljanja izvoznih odnosno uvoznih dozvola i restriktivnije aranžmane o PDV-u ako na snagu stupe propisi Svjetske trgovinske organizacije (WTO), upozoravaju iz Europske komisije.

Do brexita je ostalo još 39 dana, a ratifikacija sporazuma EU-a i Britanije o razlazu zapela je u britanskom parlamentu, povećavajući rizik izlaska Britanije iz EU-a bez dogovora koji bi ublažio poremećaje u gospodarstvu.