EPP i socijalisti i dalje najjače stranke, ali više nemaju većinu – djelomični rezultati

BRUXELLES, 27. svibnja 2019. (Hina) –  Prema projekcijama budućeg saziva Europskog parlamenta na temelju djelomičnih rezultata iz država članica, dvije najjače stranke ostaju Europska pučka stranka sa 178 mandata, 38 manje nego dosad, i socijalisti sa 153 zastupnika, 34 manje nego u dosadašnjem sazivu.

Riječ o podacima na temelju djelomičnih rezultata iz 10 država članica, izlaznih anketa iz 17 članica i predizbornih anketa iz jedne članice.

Treća po snazi skupina su liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sa 109 mandata, 40 više nego dosad.

Europa nacija i slobode, u kojoj je Liga Mattea Salvinija i Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, imala bi 67 mjesta, 31 mandat više, a iza nje su Zeleni sa 64 mandata,12 više nego dosad.

Za natpolovičnu većinu treba imati 376 mandata te EPP i socijalisti više nemaju većinu koju su imali dosad, ali ako im se pridruže liberali imali bi uvjerljivu većinu od 440 mandata.

Europski konzervativci i reformisti u kojoj su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke dobija 60 mjesta, 19 manje.

Dosadašnji zastupnički klub Europa slobode i izravne demokracije, u kojem su talijanski antisistemski pokret Pet zvjezdica i stranka Brexit Nigela Faragea imao bi 42 mandata koliko ih je imao i dosad.

Ujedinjena europska ljevica – Nordijska zelena ljevica (GUE) dobila bi 40 mjesta, 12 manje nego dosad.

Krajnja desnica, populističke antieuropske stranke i umjereni euroskeptici iz ECR-a ukupno imaju 169 mandata.