Dužnosnici EU-a u posjetu Kijevu, obećavaju pomoć za Donbas

KIJEV, 8. srpnja 2019. (Hina/Reuters) – Čelnici Europske unije (EU) i Europske komisije (EK) Donald Tusk i Jean-Claude Juncker obećali su u ponedjeljak u Kijevu financijsku pomoć sukobima pogođenoj istočnoj Ukrajini i pozvali Rusiju da učini više za mir u regiji Donbasa.

EU je stala uz Ukrajinu i protiv Rusije nakon prosvjeda na Majdanu 2014. kojima je svrgnut dotadašnji proruski predsjednik i instalirani prozapadni čelnici koji žele da se Ukrajina u konačnici pridruži europskom bloku. Nakon što je Rusija 2014. anektirala Krim, podržavajući i proruske separatiste u istočnoj Ukrajini, EU je uveo sankcije Rusiji, a Ukrajini šalje financijsku pomoć u milijardama eura.

Bruxelles, međutim, traži da Kijev ustraje u uvođenju reformi i borbi protiv okorjele korupcije.

EU je obećao 119 milijuna eura nove novčane pomoći Ukrajini, posebice namijenjene malom poduzetništvu u regiji Azovskog mora koja je prošle godine postala nova užarena točka u sukobu Ukrajine i Rusije. Ukrajinu očekuje još dodatnih 500 milijuna eura, pod uvjetom da provede reforme. Od 2014., Ukrajina je primila 3,3 milijarde eura pomoći od EU-a.

Predsjednik Europskog vijeća i predsjednik Europske komisije sastali su se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem  i potvrdili da sankcije Moskvi ostaju na snazi.

“Prije nekoliko dana, EU je jednoglasano produljio gospodarske sankcije Rusiji u narednih šest mjeseci. One će ostati na snazi sve dok se sporazum iz Minska u potpunosti ne provede”, kazao je Tusk.

Također je rekao da u “vremenu političke tranzicije u EU i Ukrajini treba braniti proeuropski duh u Ukrajini i proukrajinski duh u Europi”.