POČETNA

Borba protiv klimatskih promjena ključni prioritet finskog predsjedništva

HELSINKI, 26. lipnja 2019. (Hina)  - Finska će tijekom svoga predsjedanja Vijećem EU-a, koje preuzima za nekoliko dana, nastojati da Europska unija bude predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena, što smatra ključnim izazovom za čovječanstvo, izjavio je u srijedu u Helsinkiju finski premijer Antti Rinne.

“Ključni prioritet finskog predsjedništva jest EU kao globalni predvodnik za zaštitu klime. U predstojećem desetljeću, EU će imati prigodu ispuniti očekivanja svojih građana preuzimanjem vodstva u rješavanju velikih izazova s kojima je čovječanstvo suočeno. Ključni izazov su klimatske promjene i zbog toga je prošlo vrijeme politike ‘da, ali’ u borbi protiv klimatskih promjena, kako u Finskoj, tako i u EU-u i cijelom svijetu”, rekao je Rinne skupini bruxelleskih dopisnika u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva, koje Finska 1. srpnja preuzima od Rumunjske.
Stoga će se Finska zauzimati da EU usvoji dugoročnu strategiju za zaštitu klime prema kojoj bi do 2050. EU postala klimatski neutralna, što znači da emisija stakleničkih plinova ne bi smjela biti veća od količine koja može biti apsorbirana.
“Budućnost EU bi trebala bi biti socijalno, ekonomski i ekološki održiva. Slogan našeg predsjedništva jasno izražava taj cilj: ‘Održiva Europa – Održiva budućnost’”, rekao je Rinne predstavljajući program predsjedništva.
Premijer kaže da su glavni prioriteti toga programa jačanje zajedničkih vrijednosti i vladavine prava, kako bi EU postala konkurentnija i socijalno inkluzivna, zatim jačanje položaja EU-a kao globalnog lidera u borbi proti klimatskih promjena te zaštita sigurnosti građana.
Finci ističu da održivost mora biti zajednički nazivnik sveukupnog djelovanja EU-a.
Rinne je prvi socijaldemokratski premijer Finske u posljednjih 20 godina. Njegova stranka ostvarila je tijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima 14. travnja sa 17.7 posto glasova što ih je prisililo da sklope koaliciju s manjim strankama kako bi stvorili većinu.
Pet stranaka lijevog centra formiralo je vladu koja je prije nekoliko dana preuzela dužnost.
Na upit novinara hoće li se Finska na čelu s vladom lijevog centra i dalje protiviti fiskalnim transferima u eurozoni, Rinne je odgovorio da se ta pozicija neće mijenjati i da sve članice eurozone moraju voditi odgovornu fiskalnu politiku.
“Svi moramo voditi odgovornu fiskalnu politiku kako se ne bi ponovile 2008. i 2009.”, rekao je Rinne, aludirajući na veliku dužničku i financijsku krizu, ponajprije u Grčkoj, ali i u još nekoliko zemalja.
Južne članice eurozone zauzimaju se za veći proračun eurozone iz kojeg bi bili mogući fiskalni transferi iz bogatijih prema siromašnijim članicama eurozone, čemu se oštro protive Njemačka, Nizozemska, baltičke države i Finska.
Rinne je rekao da podržava prijedlog da proračun euorozone bude unutar višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), proračuna za cijelu Europsku uniju i da ne treba biti velik.
Otpor prema zasebnom proračunu eurozone je toliko velik da se i u prijedlogu o kojem se pregovara ne naziva proračunom nego “proračunskim instrumentom za konkurentnost i konvergenciju”, kojim bi se poticale reforme radi jačanja konkurentnosti u članicama europodručja.
Unutar pregovora o VFO-u razgovora se o tom instrumentu, koji ne bi trebao biti velik, oko 17 milijarda eura raspoređenih na sedam godina, što je višestruko manje nego što je to priželjkivao francuski predsjednik Emmenuel Macron, najveći zagovornik zasebnog proračuna europodručja.
Finskom premijeru postavljeno je i pitanje bi li njegova vlada podržala bivšeg finskog premijera Alexendra Stubba, čija stranka pripada Europskoj pučkoj stranci, za predsjednika Europske komisije.
“Finska je imenovala svoga kandidata za člana Komisije, ne želim spekulirati o drugim imenima”, rekao je Rinne.
Finska vlada nedavno je imenovala Juttu Urpilainen, bivšu ministricu financija, za svog kandidata za člana Eurposke komisije.
Bivši finski premijer Alexandar Stubb natjecao se unutar Europske pučke stranke s Manfredom Weberom za vodećeg kandidata te političke obitelji za predsjednika Europske komisije. Manfred Weber je pobijedio velikom većinom.
Stubbovo ima se također spominje među desetak kandidata koji bi mogli postati predsjednikom Komisije. Međutim, realno su izgledi za to neznatni, jer bi to značilo da bi EPP podržao kandidata koji nije prošao na stranačkim predizborima na štetu kandidata koji ga je pobijedio.