Airbus upozorio na mogući odlazak iz Britanije u slučaju brexita bez dogovora

PARIZ, 24. siječnja 2019. (Hina/Reuters) – Europska zrakoplovna kompanija Airbus u četvrtak je upozorila da bi u slučaju izlaska Britanije iz EU bez postignutog dogovora mogla preseliti proizvodnju zrakoplovnih krila izvan Velike Britanije, predvidjevši u tom slučaju “potencijalno vrlo štetne odluke” za svoje britansko poslovanje.

U izravnom apelu britanskom parlamentu, podijeljenom oko načina na koji će se brexit provesti, glavni izvršni direktor Airbusa Tom Enders uputio je apel da se izbjegne takav ishod, stavivši do znanja da neće odmah biti poslovnih promjena, no da su budući poslovi ugroženi.

„Britanski zrakoplovni sektor sada stoji na rubu litice. Ako će brexit biti bez dogovora, mi u Airbusu morat ćemo donijeti potencijalno vrlo štetne odluke za Veliku Britaniju”, rekao je Enders u videu objavljenom na internetskoj stranici Airbusa.

Drugi najveći svjetski proizvođač zrakoplova zapošljava 14.000 ljudi u Britaniji, uključujući 6.000 u glavnoj tvornici za proizvodnju krila u Broughtonu i 3.000 u pogonima za dizajn krila u Filtonu.

Kritičari ranijih Airbusovih sličnih upozorenja pomalo sumnjaju da će ta skupina sa sjedištem u Francuskoj premjestiti ključna poslovanja iz Britanije, budući da je Broughton učinkovita tvornica a proizvodnji ide u korist i oslabljeni tečaj britanske funte.

Enders je međutim poručio da Airbus ne blefira.

„Molim vas nemojte slušati ludilo ‘brexitera’ da se zato što ovdje imamo ogromne tvornice nećemo preseliti, nego ćemo zauvijek ostati. U krivu su. Naravno, nije moguće odmah pokupiti i preseliti naše velike tvornice u druge dijelove svijeta. Međutim, zrakoplovstvo je dugoročan posao i mogli bismo biti prisiljeni preusmjeriti buduća ulaganja u slučaju brexita bez dogovora. I nemojte se zavaravati, postoji mnogo zemalja koje bi voljele proizvoditi krila za Airbusove zrakoplove”, zaključio je.