POČETNA

Uspješnih 5 godina Hrvatske u EU-u obilježeno u Europskom parlamentu

Predsjednica Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb Nataša Owens je dana 27. lipnja 2018.g. sudjelovala na konferenciji pod nazivom “Success Story of Croatia” u Europskom parlamentu.

Kao organizator konferencije, Šuica je ugostila predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, predsjednika Europske pučke stranke Josepha Daula, predsjednika Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Manfreda Webera, predsjednicu Žena Europske pučke stranke i bivšu zastupnicu u Europskom parlamentu Doris Pack, te šefa predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branka Baričevića.

Brojni europski uzvanici pozdravili su okupljene. Manfred Weber istaknuo je doprinos Hrvatske Europskoj Uniji kao važan podsjetnik privlačnosti europskog projekta kao projekta mira, a predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izdvojio je projekt Pelješkog mosta kao vrlo konkretan primjer koristi Europske Unije – most koji će uz financijsku potporu EU-a nakon skoro 3 desetljeća konačno spojiti hrvatski i europski teritorij.

Cilj konferencije bio je prezentirati uspješan europski put Republike Hrvatske, najveća hrvatska postignuća na europskom planu te ulogu Hrvatske u Europskoj uniji povodom pete obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

“Od pristupanja Europskoj uniji pa do danas, Hrvatska pokazuje da je ravnopravna i snažna članica te u svakoj prilici zastupa i brani temeljne vrijednosti Europske unije. U narednim godinama Hrvatska želi postići još veći stupanj integracije u Uniji pristupanjem schengenskoj zoni i uvođenjem eura. Ovom prilikom želimo se osvrnuti na postignuća Hrvatske i razgovarati o daljnjem napretku.”

U svom uvodnom obraćanju Dubravka Šuica je rekla: “Prije 7 godina zatvorili smo pristupne pregovore praktički na 20. rođendan Republike Hrvatske, a dvije godine kasnije postali smo ravnopravna članica najprestižnijeg europskog kluba. Danas, kad je Hrvatska ponosna članica Europske unije i kad predstavlja uzor za zemlje kandidatkinje u pretpristupnim pregovorima, mogu reći da je članstvo u Europskoj uniji jedno od najvećih postignuća neovisne Hrvatske, kao i ispunjenje sna prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana – san u kojem je zamislio Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije i NATO saveza.”

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svom obraćanju prisjetio se hrvatskog europskog iskustva u protekla 3 desetljeća koje je bilo sve samo ne jednostavno. Hrvatska je zbog rata izgubila godine razvoja, ekonomskog rasta, i imala brojne poginule. Zato je naš europski put bio sporiji, ali kao i oko nezavisnosti, postojao je konsenzus oko ulaska u Europsku uniju. Plenković je naglasio kako vjeruje u europski projekt i nazvao ga ključnim odgovorom na današnje izazove. Premijer je ocijenio da Hrvatska nakon 5 godina članstva u EU-u ima solidne rezultate koji mogu samo biti poticaj za daljnje ciljeve kao što su ulazak u schengenski prostor i u eurozonu, te pružanje pomoći hrvatskom susjedstvu na njihovom europskom putu.

Konferenciju “Success story of Croatia” izvođenjem pjesme “Bože čuvaj Hrvatsku” zatvorila je Klapa “Sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice koja je pjevala i na službenoj ceremoniji ulaska Hrvatske u EU 2013. godine u Europskom parlamentu u Strasbourgu.