U Europskom parlamentu održana konferencija o razminiranju

BRUXELLES/ZAGREB, 24. siječnja 2019. (Hina) – Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivica Tolić, u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje (HCR) organizirao je u Europskom parlamentu u Bruxellesu konferenciju na temu razminiranja kojoj je cilj bio približiti “realnost problema” ali i ukazati kako Hrvatska može iskoristiti svoja iskustva na tom polju, priopćio je ured zastupnika u četvrtak.

“Gotovo 400 četvornih kilometara i dalje se smatra minski sumnjivom površinom na kojoj se i dalje nalazi preko 30.000 mina, u Hrvatskoj su nakon završetka rata od mina poginule 203 osobe, od toga 38 pirotehničara. Taj, minski sumnjiv prostor prostire se preko 8 županija i 54 grada, jedina smo država članica koja je zagađena minskim poljima“, istaknuo je Tolić otvarajući konferenciju održanu u srijedu, navodi se u priopćenju.

„Cilj ove konferencije bio je približiti realnost ovog problema, predstaviti buduće ciljeve centra (Hrvatska bez mina do 2026. godine), ali i ukazati na to da hrvatski „izazov“, odnosno stradavanja u ratu, možemo pretvoriti u svoju priliku“, rekao je Žarko Katić, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

U proteklih dvadeset godina Republika Hrvatska je, suočivši se sa svojim problemom, razvila jedan od najkvalitetnijih i najcjenjenijih sustava protuminskog djelovanja, s tehničkim resursima koji su usporedivi na svjetskoj razini. No, kako navodi pomoćnik ravnatelja HCR-a u Sektoru za operativne poslove Davor Laura, najvažniji faktor dosadašnjeg djelovanja svakako su motivirani, educirani, osposobljeni i prije svega hrabri ljudi. U svom izlaganju spomenuo je i projekte poput MIS portala i mobilne aplikacije MINE.info.hr, čija svrha je prikazom pozicija oznaka minske opasnosti smanjiti broj stradalih od mina.

U sklopu konferencije u Europski parlament stiglo je i 45 posjetitelja iz Hrvatske, među kojima su bili predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, županijski koordinatori za razminiranje, predstavnici ministarstva unutarnjih poslova, ministarstva hrvatskih branitelja te hrvatski branitelji (100% RVI – edukatori).

Đurđa Adlešič, predsjednica udruge „Hrvatska pomaže“ i sudionica konferencije, istaknula je u TV emisiji „Iz srca Europe“ važnost  edukacija koje provode razne udruge i institucije u Republici Hrvatskoj, te kako je pojačanim tempom rada na takvim edukacijama vidljiv je značajan pad broja stradalih.

“Ono što je kod edukacija posebno važno, je da su edukatori zapravo razvojačeni branitelji koje smo mobilizirali, to su ljudi koji su vrlo mladi otišli u mirovinu, a to je model koji zapravo mogu preslikati i druge zemlje. Više od 30 zemalja godišnje dolazi vidjeti kako Hrvatska obavlja taj posao, i to nam zasigurno služi na čast“, ocijenila je Adlešič.

Hrvatski centar za razminiranje bavio se protuminskim djelovanjem od svog osnutka 1998. godine. Protuminsko djelovanje uključuje sve aktivnosti kojima se nastoje ublažiti posljedice uzrokovane minskim problemom. Centar se bavio, ne samo razminiranjem, nego i otklanjanjem negativnih posljedica vezanih uz sigurnost ljudi, gospodarstvo, obnovu i integraciju ratom stradalih područja, ekologiju te zaštitu od elementarnih nepogoda. Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o protuminskom djelovanju (NN 118/2018) dana 1. siječnja 2019. godine Hrvatski centar za razminiranje prestaje s radom. Sve poslove, radnike, pismohranu i drugu dokumentaciju, sredstva za rad, nekretnine, prava i financijska sredstva HCR-a preuzima Ministarstvo unutarnjih poslova.

Na konferenciji su sudjelovali i Zdravko Modrušan, pomoćnik ravnatelja HCR-a u Sektoru za operativne poslove Davor Laura, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Damir Trut te Frank Meeussen iz Europske službe za vanjsko djelovanje, stoji u priopćenju ureda zastupnika Tolića.