Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 28. travnja 2019. (Hina)  – Sljedeći tjedan u Berlinu će se održati sastanku na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana, u Varšavi će se obilježiti 15. obljetnica velikog proširenja EU-a na 10 zemalja srednje i istočne Europe, u Bruxellesu se održava poslovni forum posvećen izvozu ameirčkog ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu.
Njemačka i Francuska u ponedjeljak u Berlinu zajednički organiziraju sastanak o zapadnom Balkanu, koji će uglavnom biti posvećen pitanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, ali i o gospodarskim odnosima, povezanosti i regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi.

Uz organizatore skupa, njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, na sastanku sudjeluje hrvatski premijer Andrej Plenković, slovenski mu kolega Marjan Šarec te čelnici šest zemalja zapadnoga Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Institucije EU-a predstavljat će visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini umjesto pozvanog predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera, koji je spriječen drugim obvezama.

U srijedu se u Varšavi obilježava 15. obljetnica velikog proširenja EU-a, koja je 1. svibnja 2014. narasla s 15 na 25 zemalja članica i na skupu sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković.

U četvrtak se u Bruxellesu održava poslovni forum, na kojem će predstavnici EU-a i zemalja članica, Sjedinjenih Američkih Država te predstavnika energetskih kompanija razgovarati o trgovini LNG-om. Nakon susreta predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i američkog predsjednika Donalda Trumpa u srpnju 2018. u Washingtonu, izvoz američkog ukapljenog prirodnog plina u Europu porastao je za 181 posto. Žestoki kritičar izgradnje Sjevernog toka 2 od Rusije do Njemačke Trump umjesto tog plinovoda zagovara izvoz američkog LNG u Europu.

U utorak će Sud EU-a u Luxembourgu objaviti dvije važne odluke: prvu o platformi za internetsko iznamljivanje smještaja Airbnb,  a drugu o mehanizmu za rješavanje investicijskih sporova u sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade.

Sud EU-a će na zahtjev jednog francuskog suda objaviti odluku o tome mogu li se uvesti restriktivne mjere protiv Airbnba. Tužbu su najprije podnijeli francuski hotelijeri, smatrajući da im Airbnb predstavlja nelojalnu konkurenciju. Brojni gradovi ne samo u Francuskoj nego i u cijelom svijetu žale se da Airbnb pogoršava stanje na tržištu iznajmljivanja stanova i dovodi do iseljavanja iz povijesnih gradskih središta koji tako ostaju bez stalnih stanovnika jer se stanovi prenamjenjuju u jedinice za kratkoročnii najam.

Isti dan Sud će objaviti odluku o mehanizmu za rješavanje investicijskih sporova u ugovoru o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade.  Taj sustav investicijskih sudova izaziva brojne otpore u Europi u prvom redu, što po mišljenju mnogih, jača položaj multinacionalnih tvrtki u odnosu na države i građane. Zbog tog mehanizma, belgijska regija Valonija dugo je blokirala potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade.

Nakon dugotrajnog otpora 2016. u Belgiji je 2017. postignut kompromis da se to pitanje uputi na Sud EU-a. Nezavisni odvjetnik Suda, čije mišljenje nije obvezujuće ali se u većini slučajeva poklapa sa sudskom odlukom, nešto ranije je objavio da je sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade u skladu s europskim zakonodavstvom.