Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 14. travnja 2019. (Hina) – Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava posljednja plenarna sjednica ovoga saziva Europskog parlamenta.

Plenarna sjednica počinje u ponedjeljak i završava u četvrtak. Nakon nje više nema plenarnih sjednica Europskog parlamenta sve do 2. srpnja kada se konstituira novi saziv Europskog parlamenta koji će biti izabran u svim zemljama članicama od 23. do 26. svibnja.

U ponedjeljak će zastupnici razgovarati o vladavini prava u Rumunjskoj, gdje je vlada na udaru kritika zbog političkog pritiska na neovisnost pravosuđa.

Zastupnici će u utorak glasovati o novim pravilima za zaštitu zviždača, koja bi trebala pružiti više sigurnosti osobama koje otkrivaju informacije u vezi s kršenjem prava EU-a, nezakonitim ili štetnim aktivnostima na svojem radnom mjestu.

Švedska ekološka aktivistica, tinejdžerka Greta Thunberg u utorak bi u Odboru za okoliš, na sastanku otvorenom za sve članove parlamenta, trebala govoriti o klimatskim promjenama. Zastupnički klub Zelenih tražio je da ona govori na plenarnoj sjednici, ali su se tome suprotstavili veći zastupnički klubovi, stoga je odlučeno da govori na Odboru.

U srijedu će o budućnosti Europe zastupnici razgovarati sa latvijskim premijerom Krišjanisom Karinšom. Također u srijedu predviđena je rasprava o brexitu, odnosno o rezultatima izvanrednog summita prošli tjedan na kojem je donesena odluka da se izlazak Velike Britanije odgodi do 31. listopada.

U srijedu će se raspravljati, a u četvrtak glasovati o jačanju stalnih snaga Europske granične i obalne straže na 10 tisuća pripadnika do 2027. godine. Te snage će pomagati u kontroli granica vanjskim članicama EU-a u slučajevima kada to zatraže.

Zastupnici će glasovati i o novim, inteligentnim sustavima za pomoć pri kontroli brzine i naprednim sustavima kočenja u slučaju opasnosti, koja će morati biti ugrađena u nova vozila od svibnja 2022. godine.

Zastupnici će također glasovati o pravilima prema kojima će interneetske tvrtke morati postupati prema terorističkom sadržaju. Internetske platforme imat će sat vremena od prijavljivanja za uklanjanje terorističkog sadržaja, ali neće morati filtrirati cjelokupni promet.

U ponedjeljak se u Luxembourgu održava redoviti sastanak ministara poljoprivrede zemalja članica. Ministri će razgovafrati o reformi Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje nakon 2020. godine te o poljoprivrednom aspektu strategije Europske komisije za klimatski neutralno gospodarstvo.