POČETNA

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 10. veljače 2019. (Hina) – Sljedeći tjedan pregovarači Europske unije i Velike Britanije u Bruxellesu će razgovarati o trenutačnoj situaciji u vezi s izlaskom te zemlje iz EU-a, a u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta.

U ponedjeljak će se u Bruxelelsu sastati glavni pregovorač EU-a za Brexit Michel Barnier i britanski ministar za izlazak iz EU-a Steve Barclay. Barnier je poručio da se neće pregovarati o već ispregovaranom sporazumu o izlasku Velike Britanije iz EU-a, ali da je otvoren za razgovore o političkoj deklaraciji o budućim odnosima.

Istu poruku dobila je i britanska premijerka Theresa May tijekom svog posjeta Bruxellesu prošli tjedan. Istodobno je vođa britanskih laburista Jeremy Corbin objavio da je spreman podržati sporazum, koji je u siječnju odbačen golemom većinom glasova, ako Velika Britanija trajno ostane u carinskoj uniji s EU-om.

U Strasbourgu će zastupnici Eurpskog parlamenta glasovati o nekoliko hitnih mjera koje je predložila Komisija kako bi se osigurao kontinuitet ključnih prometnih veza u slučaju izlaska Velike Britanije bez sporazuma.

U utorak će se pred zastupnicima pojaviti talijanski premijer Giuseppe Conte koji će govoriti o budućnosti Europe. To je 17. u nizu rasprava koje zastupnici Europskog parlamenta vode s pojedinim šefovima država ili vlada.
Suprotno dosadašnjoj praksi, predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker ovaj put neće nazočiti sjednici tijekom Conteova govora i umjesto njega bit će potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen. Juncker je do sada bio na svim govorima premijera država članica.

U srijedu će zastupnici raspravljati i glasovati o novim pravilima korištenja kohezijskih sredstava za sljedeće sedmogodišnje proračunsko razdoblje. Zastupnici se protive rezanju kohezijskih sredstava, što je predložila Europska komisija.

Prema iznosima iz prijedloga koji je podnio Odbor za regionalni razvoj, stope financiranja i ukupan iznos trebali bi ostati na postojećoj razini. Proračun za koheziju za razdoblje 2021. – 2027. iznosio bi 378,1 milijardu eura što je 14 posto više no što je predložila Komisija (330,6 milijarde eura).

Prema prijedlogu zastupnika manje razvijenim regijama i dalje bi bila namijenjena znatna potpora EU-a s mogućnošću sufinanciranja i do 85 posto.

Riječ je o zauzimanju pozicije Europskog parlamenta na temelju koje će pregovarati s Vijećem EU-a, to jest sa zemljama članicama.

Zastupnici će u utorak raspravljati, a u srijedu glasovati o rezoluciji o napretku Bosne i Hercegovine. U prijedlogu rezolucije konstatira se izostanak reformi u pogledu europskih integracija. U tekstu se poziva na promjenu izbornog zakonodavstva i izražava žaljenje što  nema napretka u području slobode izražavanja i neovisnosti medija. Ističe se da bi proizvodnja i emitiranje televizijskih i radijskih sadržaja na svim službenim jezicima BiH doprinijeli zaštiti kulturne raznolikosti u zemlji.

Zastupnici će s Komisijom u srijedu raspravljati o dilemama u pogledu medicinske upotrebe kanabisa i usvojiti rezoluciju o tome.

U nacrtu rezolucije ističe se potreba da Komisija i nacionalne vlasti utvrde jasnu razliku između medicinskog kanabisa i ostalih načina upotrebe tog sredstva. Poziva se Komisiju i države članice da pristupe rješavanju regulatornih prepreka koje ometaju znanstvena istraživanja. Isto tako ih se potiče da primjereno financiraju ta istraživanja, kao i da među medicinskim djelatnicima promiču bolje poznavanje materije medicinskog kanabisa.

Zastupnici će, između ostaloga, također glasovati o o uspostavi prvog mehanizama EU-a za provjeru izravnih stana ulaganja kako bi se iz sigurnosnih razloga zaštitili strateški sektori kao što su opskrba vodom, prijevoz ili komunikacije, kao i tehnologije koje između ostalog obuhvaćaju poluvodiče, umjetnu inteligenciju i robotiku.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri financija euroskupine u inkluzivnom formatu. U utorak se sastaju isti ministri u formatu Vijeća za ekonomiju i financije.