Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 27. siječnja 2019. (Hina) – Sljedeći tjedan britanski parlament ponovno će glasovati o brexitu, u Europskom parlamentu se održava rasprava o vladavini prava u Mađarskoj, novi saziv predsjedništva Bosne i Hercegovine odlazi na svoj prvi službeni put u Bruxelles.

U sljedeći utorak zastupnici u Donjem domu britanskog parlamenta ponovno će raspravljati i glasovati o brexitu.

Pred zastupnicima je nekoliko amandmana kojima se pokušava nametnuti pravac u kojem bi se brexit trebao ići. Ti prijedlozi se kreću u rasponu od odgode izlaska, isključivanja brexita bez dogovora  do mogućnosti novog referenduma.

Britanska premijerka Theresa May i dalje pokušava progurati sporazum o razdruživanju, koji je dogovorila s EU-om, a koji je 15. siječnja odbačen golemom većinom glasova.  S obzirom da u međuvremenu premijerka May nije predložila ništa bitno što bi moglo promijeniti stajalište parlamentaraca sve više ima izgleda opcija izlaska bez ikakva dogovora, scenarija kojeg se svi pribojavaju.

Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava mini-plenarna sjednica Europskog parlamenta. Zastupnici će između  ostaloga razgovorati i o situaciji s izlaskom Velike Britanije nakon glasovanja u britanskom parlamentu.

U srijedu će zastupnici obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U četvrtak ujutro o budućnosti Europe zastupnici će raspravljati s finskim premijerom Juhom Sipilom.

U srijedu će zastupnici raspravljati o vladavini prava u Mađarskoj. Europski parlament je u rujnu prošle godine zatražio od država članica da u skladu s člankom 7 Ugovora o EU  utvrde postoji li doista opasnost kršenja temeljnih EU vrijednosti u Mađarskoj.

To je prvi put u povijesti da je EP odlučio pozvati Vijeće EU-a na pokretanje postupka protiv jedne članice, zbog sustavne prijetnje temeljnim vrijednostima Unije. Riječ je o vrijednostima koje su nabrojane u članku 2 Ugovora o EU te Europskoj povelji temeljnih prava, a među ostalim, uključuju demokraciju, ravnopravnost, vladavinu prava i ljudska prava.

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je u Budimpešti tu raspravu nazvao “promigracijskom kampanjom” u režiji Georgea Sorosa, a potpredsjednka Komisije Fransa Timmermansa “Sorosevim čovjekom”.

“Soros sada otvoreno želi preuzeti europske institucije”, rekao je Orban.

U utorak i srijedu u Bruxellesu borave trojica članova predsjedništva BiH. To je prvi službeni put novog saziva predsjedništva. Primit će visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Nisu predviđeni susreti s predsjednkom Komisije Jean-Claudeom Junckerom i Parlamenta Antonijem Tajanijem, kao ni s povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom, koji je u to vrijeme u posjetu Armeniji.

U ponedjeljak se u Bruxellesu održava sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU-a.