Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 6. siječnja 2019. (Hina) – Sljedeći tjedan Europska komisija putuje u posjet u Bukurešt u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva, a u Bruxellesu se održava prvi ovogodišnji ministarski sastanak pod rumunjskim predsjedanjem.

Svi povjerenici Europske komisije na čelu s predsjednikom Jeanom-Claudeom Junckerom kao i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk putuju u četvrtak u Bukurešt, gdje će obilježiti rumunjsko preuzimanje predsjedništva Vijeća EU-a.

Predviđena je radna večera članova rumunjske vlade s članovima Euroske komisije.

Sljedeći dan, u petak održat će se saastanak Komisije s rumunjskom vladom, a predsjednici Juncker i Tusk razgovorat će s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom, premijerkom Vioricom Dăncilă te s predsjednicima Senata i Zastupniččkog doma Calinom Popescu-Tăriceanuom i Liviuom Dragneaom.

Rumunjska je s prvim danom 2019. godine, prvi put preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedništvo Europske unije, praćena sumnjom u spremnost za obavljanje te uloge i sve jačim kritikama Komisije u pogledu vladavine prava.

Šest mjeseci rumunjskog predsjedanja Vijećem EU-a bit će obilježeno iznimno važnim događajima, povijesnim izlaskom jedne zemlje članice, izborima za Europski parlament te summitom u Sibiuu, na kojem bi 27 zemalja članica trebale definirati obrise buduće Europske unije nakon izlaska Velike Britanije.

U utorak se u Bruxellesu održava prvi ovogodišnji sastanak nekog ministarskog vijeća. Sastaje se Vijeće za opće poslove, koji čine ministri za europske ili vanjske poslove zemalja članica. Rumunjska će na tom sastanku predstaviti prioritete svoga predsjedanja. Predsjedništvo će obavjestiti ministre o svojim planovima kako namjerava voditi pregovore o višegodišnjem europskom proraračunu. Na zadnjem summitu EU-a čelnici EU-a istaknuli su kako je potrebno dogovor o višegodišnjem proračunu na političkoj razini postići do jeseni.

Na dnevnom redu je i rasprava o borbi protiv dezinformacija nakon što je Europske vijeće pozvalo na kooridnirani odogovor na fenomen lažnih vijesti.

Sljedeći tjedan i Europski parlament započinje s radom. Parlament će sljedeći tjedan raditi u odborima u Bruxellesu.