Predstavljen EU projekt “Vrijeme je za školski obrok 2”

OSIJEK, 27. veljače 2019. (Hina) – Projekt “Vrijeme je za školski obrok 2” vrijedan 1,5 milijuna kuna, u koji je uključeno 1480 učenika u riziku od siromaštva iz 33 osnovne škole kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, predstavljen je u srijedu u Osijeku na početnoj konferenciji projekta.

Projekt se u ovoj školskoj godini provodi u okviru EU projekta “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva”, a sufinanciran je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako projekt u RH provodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u njemu sudjeluju sve županije, pri čemu je ova županija specifična po tome što i ostali osnovnoškolci s njenog područja, kojih je skoro 20 tisuća, imaju besplatan školski obrok koji im osigurava županija u suradnji s lokalnim jedinicama.

“U tom dijelu županija sudjeluje s 12 milijuna kuna, a oko 6 milijuna kuna izdvajaju gradovi i općine”, rekao je Anušić.

Dodao je kako je osigurana i potrebna infrastruktura, jer su sve školske kuhinje opremljene za pripremanje toplih obroka. Trenutno se, kaže, radi na tome da ravnatelji škola dogovore dostavu ekološki prihvatljivih namirnica s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na svom području.

Župan je najavio kako im je u daljnjoj potpori projektu namjera ove godine početi graditi Regionalni distributivni centar za voće i povrće u Poslovnoj zoni Nemetin.

“Očekujemo da će završetak gradnje biti iduće godine, a sredstva za gradnju objekta su osigurana. U tom objektu imat ćemo sve namirnice koje želimo distribuirati u škole za potrebe prehrane djece”, rekao je Anušić.

Izvijestio je da je za Centar projektna dokumentacija u završnoj fazi, slijedi ishođenje građevinske dozvole i raspisivanje natječaja za izgradnju.