Plenković u ponedjeljak i utorak Vijeću Europe i Europskom parlamentu

STRASBOURG, 13. siječnja 2020. (Hina) – Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak putuje u Strasbourg gdje će se susresti s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović-Burić i zastupnicima EPP-a u Europskom parlamentu u kojem će dan kasnije predstaviti prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Plenković posjet Strasbourgu počinje poslijepodne sastankom s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović-Burić.

Bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova je u rujnu prošle godine preuzela vodstvo te međunarodne organizacije, osnovane 1949., koja broji 47 država članica Europe i njezine šire regije.

Premijer će potom u Europskom parlamentu (EP) sudjelovati na sastanku Kluba zastupnika Europske pučke stranke. U ponedjeljak će se u EP-u održati i svečano obilježavanja početka hrvatskog predsjedanja.

Plenković će se u utorak sastati s predsjednikom EP-a Davidom Sassolijem. Talijanski socijaldemokrat će nakon toga održati uvodno obraćanje na plenarnoj sjednici Parlamenta, nakon čega će hrvatski premijer predstaviti prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

U srijedu će se u EP-u održati i rasprava o Konferenciji o budućnosti Europe.

Glasat će se o rezoluciji o viziji predstojeće Konferencije koja bi trebala započeti 2020. i trajati dvije godine, a za nju će kao povjerenica za demokraciju i demografiju biti zadužena hrvatska potpredsjednica i povjerenica Europske komisije Dubravka Šuica. Raspravi će prisustvovati i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.