Na Cresu prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u EU

RIJEKA, 2. travnja 2019. (Hina) – Prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u povijesti EU održat će se od 7. do 10. travnja na otoku Cresu, a uz vatrogasce iz Hrvatske sudjelovat će i njihovi kolege iz još sedam europskih država.

Na konferenciji za novinare u utorak je u Rijeci rečeno da će vatrogasna vježba “Cres Modex 2019” trajati neprekidno 52 sata na području cijelog Cresa, od sjevera do krajnjeg juga.

Sudjelovat će 300 vatrogasaca s više od stotinu vozila, posade hrvatskih i talijanskih kanadera sa zrakoplovima, a dio je to aktivnosti Mehanizma civilne zaštite EU s temeljnom svrhom unapređenja suradnje država članica prilikom intervencija kod prirodnih katastrofa.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da je domaćinstvo ove vježbe priznanje uspješnosti i kvalitete umrežavanja sustava sigurnosti u ovoj županiji.

Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković ocijenio je da je riječ o povijesnom događaju i još jednoj provjeri sustava domovinske sigurnosti, koji će pokazati kako se mogu obaviti ovako složene zadaće.

Veliki požari u Europi protekle godine, od Grčke do Švedske, upozorili su na važnost međunarodne suradnje i koordinacije vatrogasnih službi, rekao je Tucaković. Stoga će se na vježbi na Cresu provjeriti sposobnost prihvata vatrogasnih snaga iz drugih zemalja, njihova transporta, komunikacije, mobilnosti te zajedničkog djelovanja i logističke potpore, naveo je.

Tijekom vježbe će se vozila i vatrogasci prevoziti redovnim trajektnim linijama, ali i vojnim desantnim brodovima. Provjerit će se i desantiranje vatrogasaca helikopterom i naprednog informatičkog sustava za upravljanje u kriznim situacijama NICS te korištenje bespilotnih letjelica, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik.

Simulirat će se izbijanje požara na području Punta Križe na jugu Cresa, drugih požara na drugim dijelovima otoka, a pretpostavka vježbe je da je veći dio hrvatske morske obala pod požarima te domaće vatrogasne snage ne mogu samostalno suzbiti katastrofu te zovu u pomoć vatrogasne postrojbe iz drugih zemalja.