Konferencija o Šibenskim svecima i molitveni doručak u Europskom parlamentu

ZAGREB/BRUXELLES, 5. prosinca 2018. (Hina) – U  okviru religijskog tjedna u Europskom parlamentu u Bruxellesu održane su u srijedu u organizaciji zastupnice Ivane Maletić, Sveta misa i konferencija na temu „Sveci i službenici Božji porijeklom iz Šibenske biskupije: Sv. Nikola Tavelić, Službenica Božja majka Klara Žižić i Sluga Božji fra Ante Antić“, priopćio je ured zastupnice.

“Prvi tjedan u prosincu u Europskom parlamentu nazivamo još molitveni ili religijski tjedan tijekom kojeg se tradicionalno okupljamo u molitvi i prijateljstvu slaveći kroz različita događanja i konferencije kršćanske vrijednosti i Boga. (…) Tako smo ove godine uoči proslave 50. godišnjice proglašenja Svetim našeg hrvatskog Sveca Nikole Tavelića porijeklom iz Šibenske biskupije, odlučili organizirati konferenciju na kojoj želimo približiti njegov lik i djelo svima u Europskom parlamentu, ali i podsjetiti naše ljude u Hrvatskoj na ulogu i važnost koju ovaj Svetac ima u našim životima. Uz Svetog Nikolu Tavelića želja nam je bila predstaviti veliko duhovno blago koje Šibenska biskupija i cijela Hrvatska ima u životu i djelu Službenice Božje majke Klare Žižić, rođene u Promini, utemeljiteljice autohtone hrvatske redovničke zajednice sestara franjevki od Bezgrješne u Šibeniku 1673. i Sluge Božjeg oca Ante Antića koji je živio u dvadesetom stoljeću s tako puno osjećaja za potrebe svakog čovjeka te je u narodu najpoznatiji kao ispovjednik (…)“, izjavila je zastupnica Maletić opisujući motive i ciljeve predstavljanja svetaca Šibenske biskupije u Europskom parlamentu, navodi se u priopćenju.

Povodom konferencije u dvodnevnom posjetu Europskom parlamentu bili su časne sestre franjevke od Bezgrješne, franjevci iz Provincije Svetog Jeronima i Provincije Presvetog Otkupitelja, generalni vikar Šibenske biskupije i svećenici, a posjet je završio Molitvenim doručkom u kojem su okupljeni molili za progonjene kršćane u cijelom svijetu i za snažan angažman u obrani Istine i Života, stoji u priopćenju.

Europski molitveni doručak u Bruxellesu je u srijedu okupio 400 političara, diplomata i javnih osoba iz Europe i svijeta, među kojima je na poziv zastupnice Petir, jedne od suorganizatora ovoga događanja bilo i 14 sudionika iz Hrvatske, priopćio je ured zastupnice Petir.

Svim okupljenima na početku molitvenog doručka prigodno se  obratio Alojz Peterle, slovenski zastupnik koji je jedan od suorganizatora tog događaja a potom i američki senator Bill Hightower prenijevši pozdrave 16 zastupnika Zastupničkoga doma Sjedinjenih Američkih Država.

Ovogodišnji glavni govornici bili su finski ministar vanjskih poslova Timo Soini i zastupnica u austrijskom parlamentu Gudrun Kugler koja je prenijela osobno iskustvo kako uskladiti vjerski aspekt s brojnim svakodnevnim obvezama, svjedočeći važnost vjere i prilikom njenog izbora za zastupnicu u austrijskom parlamentu. Finac Timo Soini zahvalio je na pozivu kazavši kako je iza njega teško razdoblje zbog preispitivanja njegova djelovanja i zalaganja za slobodu vjeroispovijesti i prava na život.

Zastupnica Petir, koja je održala i završnu molitvu moleći za progonjene kršćane, ovom je prigodom istaknula kako se „svake godine diljem svijeta održavaju stotine sličnih okupljanja kako bi izgradile istinsku zajednicu među nacijama”, stoji u priopćenju ureda zastupnice Petir.